Project

Bijenhouden met Darwin tegen varroa

Honingbijen zijn van groot belang voor de bestuiving van cultuurgewassen en natuurlijke vegetatie. De varroamijt is de belangrijkste parasiet die de gezondheid van bijenvolken bedreigt.

Natuurlijke resistentie van bijenvolken tegen deze mijt is mogelijk de meest elegante oplossing om de varroamijt het hoofd te bieden. Het is van groot belang dat de Nederlandse imkerij toegang en begeleiding krijgt tot de mogelijkheid om lokaal aangepaste varroa-resistente lijnen te ontwikkelen - zodat bestrijding van varroa overbodig kan worden. Daarnaast richt dit project zich op het behoud van genetische diversiteit van de honingbij. Dit is een belangrijke voorwaarde voor een toekomstbestendige imkerij, waarbij de voordelen van de bestaande genetische biodiversiteit onder honingbijen meer gewaardeerd worden en tevens worden benut. Output in 2024 en 2025 is onder meer het geven van voordrachten aan imkers over natuurlijke selectie van varroa tolerantie en resistentie, en een begeleiding ervan in de praktijk door middel van workshops en het faciliteren van meerdere regionale paringsplekken voor bijenvolken. Hierdoor krijgen imkers inzicht in selectiemechanismen, risico's van bijenparasieten en het belang van genetische diversiteit voor een toekomstbestendige imkersector.

De ontwikkelde kennis is levert bouwstenen die relevant zijn voor nieuwe/andere projecten op het gebied van ziektebeheersing, genetische biodiversiteit, het imkerijwezen, verzekeren van toekomstige bestuivingsdienstverlening in Nederland.

Publicaties