Project
Biodiversiteitsplanner voor de stad
Biodiversiteit is cruciaal voor ecosystemen, wat belangrijk is voor het duurzaam in stand houden en ontwikkelen van maatschappelijke welvaart, door hun functies voor stabiele levering van grondstoffen, reguleren van klimaat en leefomgevingskwaliteit en het bieden van gelegenheid voor ontspanning, beweging en identiteit. De vraag naar die functies neemt toe, terwijl het aanbod vanuit het natuurlijk kapitaal onder druk staat t.g.v. ons steeds intensievere ruimtegebruik en de achteruitgang van biodiversiteit en ecosysteemcondities.
Op gebiedsniveau van de stad spelen allerlei belangen die afgewogen worden. Biodiversiteit speelt daarin vaak een ondergeschikte rol. Daarnaast speelt de rol van de stad in de groenblauwe dooradering, die verschillende delen van de natuur rondom de stad met elkaar zouden kunnen verbinden. Tot slot speelt in de stad het toenemende probleem van klimaatverandering met juist in de stad de toenemende hitte.
Een oplossing hiervoor is het vergroenen van de stad, waarmee ook de biodiversiteit in de stad versterkt zou kunnen worden. Om biodiversiteit beter vertegwoordigd te laten zijn in het inrichtingsplan is het nodig om informatie te verzamelen en beschikbaar te stellen. Vervolgens kan deze informatie in de vorm van een planningstool worden gebruikt bij de gebiedsprocessen in de stad en omgeving en helpen een inrichtingsplan op te stellen die goed is voor de inwoners en de biodiversiteit.
In dit project wordt een biodiversiteitsplanner voor het stedelijk gebied ontwikkeld. De planner zal (ruimtelijke) informatie bevatten op basis waarvan inrichtingen kunnen worden gemodeleerd die aangeven wat de te behalen biodiversiteitswinst is. Hierbij wordt ook de samenhang met het omliggende gebied meegenomen.De Biodiversiteitsplanner wordt ontwikkeld voor gebruik door gemeenten, adviesbureaus en anderen om de ontwikkeling en herstel van biodiversiteit beter mee te nemen in de ontwikkeling (planvorming) en het beheer van locaties op lokale en/of regionale schaal.
De ontwikkeling van de Biodiversiteitsplanner wordt op een ‘learning by doing’ manier vormgegeven aan de hand van concrete projectgebieden, waarin samen met de ontwikkelaars en eindgebruikers (Living Lab) de gewenste functionaliteiten van de planner worden gedefinieerd én toegepast in een iteratief proces van ontwerpen, toepassen en evalueren.
Dit project wordt uitgevoerd in een consortium met Naturalis, Deltares, Deltaplan, PBL, Witteveen+Bos, Vogelbescherming Nederland, SoortenNL, Sovon, Vertema en RIVM. Het consortium wordt getrokken door het RIVM.