Project
Bosreservaten markering infrastructuur en digitalisatie
Nederland heeft 59 bosreservaten die al tientallen jaren of langer niet worden beheerd. Deze bosreservaten bieden een prachtige kans voor wetenschapelijk onderzoek. Dit onderzoek vindt plaats op vaste locaties, maar de veldmarkering van deze locaties dreigt plaatselijk verloren te gaan en ook de vastlegging in GIS is niet altijd juist. Doel van dit project is om de markering in het veld te controleren, tegelijk goed vast te leggen in GIS en te koppelen aan bestaande data.
Tijdens de voorbereiding van de hermeting in het bosreservaat Bunderbos werd duidelijk dat de coördinaten van de te meten punten die beschikbaar zijn soms wel 70 meter afwijken van waar ze in werkelijkheid in het veld liggen. Een verklaring hiervoor is dat veel van de punten al zijn vastgelegd voordat het gebruik van GPS breed ingang vond. Daarnaast zouden alle punten gemarkeerd moeten zijn met paaltjes in het veld. Niet op ieder punt stond nog zo’n paaltje. Aan het terugvinden van de precieze locaties in het veld is veel tijd besteed die niet begroot was en op plaatsen waar veel bomen waren doodgegaan was de oorspronkelijke locatie bijna niet meer terug te vinden. Hiermee is duidelijk geworden hoe belangrijk deze infrastructuur is. Daarnaast blijkt dat in reservaten van Natuurmonumenten op speciaal verzoek houten paaltjes zijn gebruikt, die nu langzaam wegrotten. Om het bosreservatenprogramma weer nieuw leven in te blazen, de infrastructuur van het meetnet voor de toekomst veilig te stellen en zoekwerk bij hermeting te voorkomen is het inmeten van de juiste coördinaten van de steekproefcirkels en kernvlaktes essentieel. Dit verkleint het aantal verrassingen tijdens meetcampagnes, zodat deze efficiënt uitgevoerd kunnen worden.
Het bosreservatenprogramma heeft ook een uitgebreid papieren archief ondergebracht bij Wageningen Environmental Research. Het bovenstaande papieren archief heeft de volgende nadelen: 1. Het is niet precies duidelijk wat er per reservaat in het archief te vinden is; 2. Het archief is slecht toegankelijk voor derden; 3. Het risico dat het papieren archief door brand of tijdens een opruimactie verloren gaat. Doel van dit project is daarom deze informatie te categoriseren en waar van toepassing te scannen en gestructureerd op te slaan.