Project
Buckwheat for Biodiversity (B4B)
De teelt van boekweit kan daarin mogelijk een sleutelrol spelen. De teelt van dit gewas is in opkomst als vorm van natuurinclusieve landbouw, onder meer omdat het goed groeit op arme gronden en weinig mest en gewasbeschermingsmiddelen vereist. Daarnaast bloeit boekweit lang en massaal en biedt veel nectar en stuifmeel voor zowel honingbijen als vele wilde soorten bestuivers.
Eerder onderzoek laat zien dat in een bloeiend boekweitperceel grote aantallen honingbijen aanwezig kunnen zijn, zonder dat dit het bloembezoek van wilde bijen en zweefvliegen vermindert. Een deel van deze honingbijen lijkt uit de omgeving te worden aangetrokken. Dat leidt tot de hypothese dat de teelt van boekweit nabij natuurgebieden wellicht niet alleen een extra voedselbron kan bieden voor gehouden èn wilde bestuivers, maar ook honingbijen uit natuur kan weglokken en daarmee het risico op concurrentie met de daar levende wilde bestuivers kan verlagen.
In dit project testen we (Wageningen Universiteit en Wageningen Environmental Research) deze hypothese in samenwerking met een netwerk van boekweittelers en natuurorganisaties, door dichtheden en soortenrijkdom van wilde bestuivers te vergelijken in natuurgebieden met en zonder nabijgelegen boekweitteelt.