Project

C2 Netwerk van praktijkbedrijven

In Netwerk Praktijkbedrijven zijn 110 melkveebedrijven aan de slag met het reduceren van hun ammoniak- en methaanemissies. De komende vier jaren combineren zij praktijkonderzoek en een integrale aanpak om een pakket samen te stellen van haalbare maatregelen die op beide doelen effect hebben. Het project is een initiatief van LTO Noord, Wageningen University & Research en het ministerie van LNV.

Uitdaging

In 2030 dienen in de melkveehouderij de ammoniak- en methaanemissies fors gereduceerd te zijn. Alleen hoe haalbaar is dat in de praktijk? In september 2020 deden we de oproep: ‘Melkveehouders gezocht voor Netwerk Praktijkbedrijven’. Aan deze oproep werd enthousiast gehoor gegeven. Inmiddels zijn 110 melkveebedrijven met deze uitdaging aan de slag gegaan. De komende vier jaren combineren zij praktijkonderzoek en een integrale aanpak om een pakket samen te stellen van haalbare en betaalbare maatregelen die op beide doelen effect hebben. Tijdens hun leerroute inspireren zij collega-melkveehouders en staan zij hen terzijde om ook aan de slag te gaan.

  De 110 deelnemers

De 18 onderzoeksbedrijven halen nieuwe maatregelen boven water via onderzoek en dataverzameling. Deze maatregelen toetsen deze bedrijven op haalbaarheid en inpasbaarheid in de praktijk.

Daarna vindt er een finetuning plaats van de getoetste maatregelen de 22 demonstratiebedrijven voor de zeer verschillende typen bedrijven (groot, klein, extensief, intensief, gangbaar, biologisch) en grondsoorten. Deze bedrijven krijgen een intensieve begeleiding vanuit het Netwerk.

Maximaal 70 ambassadeursbedrijven gaan zelf aan de slag met de gefinetunede maatregelen. Zij krijgen ook begeleiding. Zij het wat minder intensief. De ambassadeurs brengen in beeld wat de succesfactoren zijn en wat de mate van succes bepaalt. Het Netwerk gebruikt de uitkomsten vervolgens weer in vervolgonderzoek.

Zo leren onderzoekers en melkveehouders van elkaar en maken ze samen maatregelen praktijkrijp.

Publicaties