
Project
Coastal ecosystems: Mangroves
De economieën van de eilanden van Caribisch Nederland zijn sterk afhankelijk van toerisme en visserij, en derhalve van de natuurlijke omgeving. De staat van de natuur in Caribisch Nederland verkeert echter in een ongunstige gezondheidstoestand. Dit geldt met name voor het koraalrif, maar ook voor de mangrovebossen, die momenteel worden bedreigd door eutrofiëring, sedimentatie en recentelijk ook door de massale instroom van Sargassum zeewier. Hierdoor verslechterd de waterkwaliteit wat resulteert in verlies van het areaal aan mangrovebos. Momenteel zijn er voor veel van de mangrovebossen in Caribisch Nederland geen gegevens beschikbaar over hun verspreiding, soortensamenstelling en gezondheid en in welke mate dat plaatselijk wordt beïnvloed door eutrofiering, sedimentatie en massale instroom van Sargassum, wat het nemen van tijdige en kosteneffectieve zeegras beheer- en herstelmaatregelen belemmert.
Mangrovebossen leveren belangrijke ecosysteemdiensten, waaronder kustbescherming, het invangen en vasthouden van voedingsstoffen en sediment, opslag van koolstof, maar ook het verhogen van de biodiversiteit. Echter, de mangrovebossen in Caribisch Nederland worden bedreigd door eutrofiƫring, sedimentatie en de instroom van massale hoeveelheden Sargassum zeewier, waardoor de waterkwaliteit achteruit gaat met negatieve effecten op de mangroves.
Dit project heeft als doel om de verspreiding, soortensamenstelling en gezondheid van de mangrovebossen in Caribisch Nederland in kaart te brengen en mogelijke oorzaken van eventuele veranderingen hierin. De verkregen informatie zal vervolgens gebruikt worden voor de ontwikkeling, implementatie en evaluatie van kosteneffectieve maatregelen ten behoeve van beheer en herstel van mangrovebossen.