Project

Connecting models and empirical research to better understand marine food webs

Menselijke activiteiten veranderen onze mariene ecosystemen in een ongekend tempo. Vooreffectief behoud en beheer is het cruciaal om te begrijpen hoe deze systemen functioneren en hoede menselijke activiteiten deze systemen beïnvloeden. Dit onderzoek richt zich op de veerkrachtvan ecosystemen, met de nadruk op de rol van het mariene voedselweb bij het bufferen tegen ofversterken van veranderingen onder invloed van menselijk handelen. Om dat beter te begrijpencombineren we empirisch onderzoek en modellen van mariene voedselwebben. Op die manierverbeteren we zowel onze capaciteit om de uitkomsten van empirisch onderzoek te interpreteren,als de kwaliteit van de modellen die kunnen worden gebruikt voor beleidsverkenningen en hetontwerpen van effectief beheer.

Beter begrip van menselijke verstoringen op mariene voedselwebben en hun veerkracht door het verbinden van modellen en empirisch onderzoek.
Menselijke activiteiten veranderen onze mariene ecosystemen in een ongekend tempo. Het is cruciaal om te begrijpen hoe deze systemen functioneren en hoe de activiteiten deze systemen beïnvloeden. Dit onderzoek richt zich op de veerkracht van ecosystemen, met de nadruk op de rol van het mariene voedselweb bij het bufferen tegen of versterken van deze veranderingen. Het project heeft tot doel empirisch onderzoek en modellen van mariene voedselwebben samen te
brengen om ons mechanistisch inzicht in menselijke impact te vergroten, met name op het gebied van stabiliteit en veerkracht van ecosystemen. Traditionele methoden die gebaseerd zijn op historische gegevens hebben moeite om toekomstige veranderingen te voorspellen, omdat de huidige veranderingen nieuw van aard zijn. In plaats daarvan maakt dit onderzoek gebruik van mechanistische voedselwebmodellen om specifieke menselijke activiteiten te koppelen aan veranderingen in ecosystemen. Op deze manier verhoogt dit project zowel de kwaliteit van de modellen als het vermogen om de resultaten van empirische
bevindingen te interpreteren. Deze strategische aanpak zorgt ervoor dat zowel de modellen als empirische studies niet alleen actuele vragen kunnen beantwoorden, maar ook hulpmiddelen worden voor advies rond toekomstig natuurbehoud en beleidsplanning.

Inhoudelijke onderdelen
1. Noordzee-voedselweb: Door decennia aan gegevens te analyseren, onderzoeken we hoe veerkracht is gerelateerd aan de ecologische toestand en ecologische processen.
2. Pool-ecosystemen: In het Noordpoolgebied zullen innovatieve tools zoals eDNA de relaties tussen roofdieren en prooien in kaart brengen en de veerkracht tegen stressfactoren zoals vervuiling en klimaatverandering beoordelen.
3. Vervuiling en voedselweb-dynamiek: Modellen en metingen aan de dynamiek van vervuilende stoffein in individuele dieren zullen worden gekoppeld aan populatiemodellen.
Op deze manier onderzoeken we de mechanistische basis van de effecten van vervuiling van individuele fitheid tot populatieveerkracht.
4. Inzichten in vismigratie: Chemische analyse van otolieten (gehoorsteentjes) en schubben van vissen zal worden gebruikt om migratie te traceren, waardoor we betere kennis verkrijgen over de grootte-afhankelijke rol van vissen in het voedselweb.
5. Dieetstudies predatoren: Moleculaire tools en AI zullen worden ontwikkeld en ingezet om de relatie tussen voedselbeschikbaarheid en diëten van roofdieren te analyseren. Deze relatie bepaalt in belangrijke mate de rol van roofdieren in de (de-)stabilisatie van voedselwebben.
Door deze inspanningen versterkt dit programma de kennis waarmee concrete adviezen worden gegeven voor het behoud van mariene ecosystemen en het duurzaam gebruik van mariene hulpbronnen.

Publicaties