
Project
De potentie van 'groene klimaatpleinen' om burgers te motiveren om hun tuinen klimaatbestendig in te richten
Dit PPS-project onderzoekt de haalbaarheid van groene klimaatpleinen in tuincentra om burgers te motiveren klimaatmaatregelen te nemen in hun tuinen. Met 60% van het stedelijk gebied in particulier bezit, is er veel potentie voor een klimaatbestendige stadsinrichting door te focussen op maatregelen in particuliere tuinen.
Dit PPS-project richt zich op de ‘proof of concept’ (TRL3) van groene klimaatpleinen om burgers te motiveren klimaatmaatregelen te nemen in hun tuinen. Ruimtelijke klimaatadaptatie is een gezamenlijke opgave van waterschappen, gemeenten, provincies en het rijk, onder meer via het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie (DPRA). Aangezien 60% van het stedelijk gebied particulier bezit is, valt daar veel winst te behalen voor klimaatbestendige stadsinrichting.
Groene klimaatpleinen, geïntroduceerd door Tuinbranche Nederland, zijn fysieke ontmoetingsplekken in tuincentra die informatie en producten aanbieden rond vier klimaatthema’s. Met jaarlijks 60 miljoen bezoekers hebben tuincentra een enorme potentie om klimaatvriendelijke tuinaanpassingen te stimuleren. Dit project onderzoekt of deze groene klimaatpleinen daadwerkelijk gedragsverandering bewerkstelligen en wie ze wel en niet bereiken, inclusief kwetsbare groepen zoals ouderen en financieel benadeelde mensen.
Het bereiken van burgers is vaak lastig, omdat de manier waarop informatie en producten worden aangeboden, niet altijd aansluit bij hun informatiezoekgedrag en belevingswereld. In dit project onderzoeken in hoeverre het Groen Klimaatplein hierin slaagt. Onderzoeksproducten omvatten een presentatie, achtergrondrapport en infographic, die binnen het projectconsortium en via de communicatiekanalen en netwerken van de consortiumpartners worden gedeeld om opschaling van groene klimaatpleinen in heel Nederland te bevorderen.
Het project streeft ernaar om de samenwerking tussen Tuinbranche Nederland, tuincentra, waterschappen en andere overheden te versterken binnen de lokale en regionale context van het klimaatplein. Daarnaast wordt onderzocht of klimaatpleinen een effectief sensibiliseringskanaal kunnen zijn voor burgers rondom klimaatverandering. Het doel is om inzicht te krijgen in hoe tuinbezitters via het Groen Klimaatplein gemotiveerd kunnen worden om klimaatmaatregelen in hun tuin te nemen, wat bijdraagt aan een klimaatbestendig en waterrobuust Nederland in 2050.
- Producten en deliverables
De analyses zullen leiden tot de volgende resultaten en producten:
Een presentatie, achtergrondrapport en praktische samenvatting met infographic over:
- De impact van groene klimaatpleinen op de verkoop van klimaatproducten aan burgers.
- Wie wordt bereikt en wie nog niet.
- Eigenschappen van groene klimaatpleinen die bijdragen aan deze impact.
- Aanbevelingen om de impact van groene klimaatpleinen te verbeteren.
Als blijkt dat groene klimaatpleinen effectief zijn in het motiveren van een brede en diverse groep burgers, kunnen zij helpen de DPRA-adaptatiedoelen te bereiken via klimaatmaatregelen in tuinen. Groene klimaatpleinen werken al samen met gemeenten en waterschappen om burgers te informeren over subsidies. Dit onderzoek kan deze samenwerking versterken, waardoor klimaatpleinen een belangrijk sensibiliseringskanaal kunnen worden. Dit kan bijdragen aan de opschaling van klimaatmaatregelen in tuinen en uiteindelijk aan een klimaatbestendig en waterrobuust Nederland in 2050.