Project
Deelname aan panels van EFSA, AOAC en CODEX Alimentarius
De internationale risicobeoordeling van contaminanten is belegd bij organisaties als EFSA, JECFA en CODEX. Deze organisaties leiden op basis van beschikbare gegevens blootstellingslimieten (health based guidance values) af en bekijken op basis van de mogelijke blootstelling of er reden is tot zorgen rond de gezondheid voor mens en dier. De organisaties maken gebruik van experts op het terrein van chemische analyses, exposure assessment, toxicologie, modellering en risicobeoordeling. WFSR beschikt over experts die hierin kunnen deelnemen.
Bij EFSA wordt onderscheid gemaakt tussen de Panels van experts die uiteindelijk verantwoordelijk zijn voor de risicobeoordelingen, en werkgroepen die de Opinies voorbereiden.
Doelstelling
Doel van dit project is de deelname aan internationale panels en werkgroepen van internationale organisaties, zoals EFSA, AOAC en CODEX.
Werkwijze
Binnen dit project worden momenteel de volgende activiteiten ontplooid: Deelname aan werkgroepen van EFSA m.b.t. specifieke contaminanten Deelname aan het EFSA CONTAM Panel, dat zich bezig houdt met een breed scala van contaminanten in voedsel en voer, waaronder natuurlijke toxines, milieucontaminanten en verboden diergeneesmiddelen
Projectresultaat
De resultaten bestaan uit zogenaamde Opinies die worden gepubliceerd in The EFSA Journal en de basis vormen voor mogelijk vervolgacties vanuit de Europese Commissie in samenspraak met de lidstaten. Dit gebeurt met name wanneer EFSA oordeelt dat de marge tussen de actuele blootstelling en de afgeleide health based guidance value te klein is.
Publicaties
-
EFSA Opinion Update of risks for animal health related to the presence of ochratoxin A (OTA) in feed: Annexes on Occurrence data in feed submitted to EFSA
-
Occurrence data on N-nitrosamines provided to EFSA
-
Risks for animal health related to the presence of ochratoxin A (OTA) in feed
EFSA Journal (2023), Volume: 21, Issue: 11 - ISSN 1831-4732 -
Re-evaluation of calcium carbonate (E 170) as a food additive in foods for infants below 16 weeks of age and follow-up of its re-evaluation as food additive for uses in foods for all population groups
EFSA Journal (2023), Volume: 21, Issue: 7 - ISSN 1831-4732 -
Update of the risk assessment of mineral oil hydrocarbons in food
EFSA Journal (2023), Volume: 21, Issue: 9 - ISSN 1831-4732 -
Risks for human health related to the presence of grayanotoxins in certain honey
EFSA Journal (2023), Volume: 21, Issue: 3 - ISSN 1831-4732 -
Assessment of the processing conditions which make the Ambrosia seeds non-viable
EFSA Journal (2023), Volume: 21, Issue: 7 - ISSN 1831-4732 -
Assessment of information as regards the toxicity of deoxynivalenol for horses and poultry
EFSA Journal (2023), Volume: 21, Issue: 2 - ISSN 1831-4732 -
Risk assessment of N-nitrosamines in food
EFSA Journal (2023), Volume: 21, Issue: 3 - ISSN 1831-4732 -
Annex B – Raw data on occurrence of HMF in bee feed