Project
Deelname Nationale wetenschapsagenda initiatieven
WFSR neemt deel aan twee Startimpulsen uit de Nationiale Wetenschapsagenda: Meten en detecteren en Quantum/nano revolutie. In het eerste project wordt gegeken naar de automatische kwantificatie en classificatie van voedselinname met behulp van cameratechtnieken. Het tweede project behelst orale toediening van nanogeneesmiddelen met als doel het reduceren van het proefdiergebruik.
Nederlandse wetenschap
De Nationale Wetenschapsagenda (NWA) stimuleert d.m.v. samenbundeling van krachten en strategische keuzes de Nederlandse wetenschap om hun toppositie in de wereld te behouden en uit te bouwen. De regering wil wetenschappelijke sterktes mobiliseren om maatschappelijke vraagstukken op te lossen en economische kansen te grijpen. Om dit te realiseren heeft de NWA d.m.v. 140 grote wetenschappelijke vragen een 25-tal routes uitgewerkt voor onderzoek en innovatie. Deze routes geven een overzicht van kansen op wetenschappelijke doorbraken en op het vinden van antwoorden op maatschappelijke uitdagingen en economische kansen.
WFSR in twee routes
WFSR neemt deel in twee NWA routes: Meten en detecteren en Quantum/nano revolutie. Deze projecten zijn zogenaamde Startimpulsen waarbij binnen een kort tijdsbestek eerste resultaten voor de bijbehorende route worden behaald. Binnen de startimpuls Meten en Detecteren wordt gekeken naar het meten van gezond gedrag door middel van het meten van voedselinname met cameratechnieken. Zowel de samenstelling als de hoeveelheid macro- en micronutriënten worden hierbij voor een aantal voedingsmiddelen gekalibreerd en getest met behulp van een proefpersonenpanel.
Bij de startimpuls Quantum/nano revolutie wordt een systeem voor orale blootstelling voor de evaluatie van nano-carriers van medicijnen ontwikkeld en getest. Dit om het proefdiergebruik voor het testen van dit soort systemen verder te reduceren, o.a. met behulp van tissue-on-a-chip technieken.
Publicaties
-
Towards dietary intake assessment using image analysis
-
Towards smart solutions for the universal assessment of food intake
-
Towards smart solutions for the universal assessment of food intake: Welcome, Setting the stage. Human nutrition perspective
-
Hyperspectral imaging for compositional information of sandwiches
-
Towards the universal assessment of dietary intake using spectral imaging solutions
In: OCM 2021 - Optical Characterization of Materials: Conference Proceedings - KIT Publishers - ISBN: 9783731510819 - p. 31-43. -
Insights of ion mobility spectrometry and its application on food safety and authenticity: A review
Analytica Chimica Acta (2022), Volume: 1222 - ISSN 0003-2670