
Project
Developing toolbox for optimisation of food processing
Het doel van het project is om expertise binnen WFBR te realiseren op het gebied van sensorsystemen en datastrategieën ten einde hiervan gebruik te kunnen maken bij het optimaliseren van toekomstige voedselverwerking voor een duurzame toekomst. Om voedselverwerkers en hun dienstverleners te kunnen ondersteunen met duurzame verwerkingsoplossingen is het gebruik van geavanceerde sensorsystemen van cruciaal belang. De mogelijkheden om naast procesomstandigheden ook eigenschappen van producten te meten, maakt geavanceerde procescontrole door realtime inzichten te gebruiken mogelijk.
Integratie en ervaring met deze technologieën in de nieuwe Food Tech Facility van WFBR is belangrijk om voldoende kennis, vaardigheden en infrastructuur te realiseren om dit aan bedrijven te kunnen aanbieden. De kennis die binnen dit project wordt gegenereerd, wordt gestructureerd in een toolbox met geavanceerde sensortechnologieën en datastrategieën.
Het doel van het project is om binnen WFBR expertise te realiseren op het gebied van sensoroplossingen en datastrategieën om hiervan gebruik te kunnen maken bij het optimaliseren van toekomstige voedselverwerking voor een duurzame toekomst.
Het gebruik van geavanceerde sensorsystemen in de voedselverwerking kan bijdragen aan duurzaamheid door een efficiënter gebruik van grondstoffen en hulpbronnen en aan een verbeterde productkwaliteit. Het project richt zich op de uitdagingen om gebruik te maken van geavanceerde sensorsystemen en datastrategieën in de voedselverwerking om bij te dragen aan de acceptatie van deze technologie. De WFBR-expertises op het gebied van sensortechnologie, datamanagement en analyses en voedseltechnologie worden gecombineerd in demonstratiecases die worden uitgevoerd binnen de nieuwe Food Tech Facilities. De cases en de ontwikkelde faciliteiten over deze onderwerpen worden gedissemineerd naar de voedingsmiddelenindustrie.
Specifieke doelstellingen van het project zijn:
- Inventarisatie van gewenste sensorsystemen en datatools ter ondersteuning van experimenteel onderzoek naar voedselverwerking binnen de Food Tech Facility.
- Identificatie van de uitdagingen van verschillende voedselverwerkende industrieën met betrekking tot de beoordeling van de productkwaliteit en met betrekking tot de toepassing van geavanceerde sensorsystemen.
- De realisatie van demonstratiegevallen pakt de geïdentificeerde uitdagingen aan.
- Ontwikkeling van datastrategieën om het gebruik van geavanceerde sensorsystemen binnen de Food Tech Facility te ondersteunen en om bedrijven te ondersteunen bij de integratie van data uit dergelijke systemen in de besluitvorming tijdens voedselverwerking.
- Realisatie van een onderwijsmodule over geavanceerde sensorsystemen voor levensmiddelentechnologen.
De geplande activiteiten zijn gegroepeerd in vier hoofdonderwerpen:
1) Inventarisatie van sensoroplossingen voor voedselverwerking.
2) Demonstratiecasussen van toepassing van sensoroplossingen.
3) Datastrategieën om de data te beheren en de data om te zetten in informatie voor beslissingsondersteuning tijdens voedselverwerking.
4) Opleiding van levensmiddelentechnologen over geavanceerde sensoroplossingen en datastrategieën.
Het beoogde resultaat van het project is een grotere expertise op het gebied van geavanceerde sensortechnologie voor voedselverwerking binnen WFBR door het realiseren van demonstratiecases en datastrategieën voor de Food Tech Facility en de realisatie van een aanvullende module in de cursus geavanceerde sensortechnologieën van WFBR. De verwachte impact van het project is tweeledig. De beschikbaarheid van infrastructuur binnen de Food Tech Facility zal het experimentele onderzoek in deze faciliteit ondersteunen, zowel op het gebied van sensoren als op het gebied van data analyse, en de verspreiding van de projectresultaten zal voedingsbedrijven aanmoedigen om de technologieën te verkennen om hun duurzaamheid en productkwaliteit te verbeteren.