
Project
Development of techniques for analysis of (modified) carbohydrates
In voedsel- en niet-voedseltoepassingen spelen koolhydraten een belangrijke rol. In sommige gevallen is de karakterisatie van koolhydraten beperkt. In dit project worden (verbeterde) technologieën ontwikkeld om inzicht te krijgen in de structuur van koolhydraten. Hierdoor is het mogelijk om hun functie beter te voorspellen in voeding en biobased chemicaliën/ materialen.
Voor een succesvolle overgang naar duurzaamheid is één van de thema’s in het KB-programma de primaire productie en verwerking van biobased grondstoffen en producten. Koolhydraten zijn een belangrijk onderdeel van biomassa en spelen een essentiële rol in ons dagelijks leven, zowel in voeding als in materialen en chemicaliën. Hun complexiteit en variabiliteit maken het echter lastig om hun functionaliteit volledig te begrijpen en te voorspellen. Dit project richt zich op het ontwikkelen van verbeterde en geavanceerde karakteriseringstechnologieën om onze kennis over koolhydraatstructuren en hun potentiële toepassingen te vergroten.
Voorbeelden van enkele toepassingen zijn (i) het gebruik van chitosan als bodemverbeteraar, verpakkingsmateriaal en als antimicrobiële stof, (ii) modificatie van zetmeel om de vries-dooi stabiliteit te verbeteren in voeding en (iii) het begrijpen van arabinoxylaanvezelstructuur voor gezondheid maar ook de fysische-chemische eigenschappen zoals textuur in voeding.