Project

Duurzame levensmiddelverpakkingen

Doel van dit KoM-project is kennisverspreiding naar een grote groep levensmiddelenbedrijven en hun toeleveranciers om hen te helpen met hun verpakkingsstrategie, zowel op de korte termijn (voldoen aan wetgeving) als op de middellange termijn (wat is nu echt duurzaam). Het project zal bedrijven bewustmaken van de rol die zij spelen binnen de nu ontluikende recyclingeconomie en de nagestreefde circulaire economie. Alleen in gezamenlijkheid kan het verpakkingsgebruik effectief worden verduurzaamd.

De communicatiemiddelen die worden ingezet zijn bijvoorbeeld vakbladartikelen, voordrachten en toelichtende gesprekken met individuele bedrijven die worstelen met specifieke problemen.De gewenste uitkomst van dit KoM-project is de omarming van een gedeeld toekomstbeeld door de levensmiddelenindustrie en zijn toeleveranciers.

Verpakkingen beschermen levensmiddelen, remmen kwaliteitsverlies, vergroten het afzetgebied en maken innovaties mogelijk. Vooral volumes van kunststofverpakkingen zijn enorm gegroeid in de afgelopen 50 jaar. Twee-derde deel van de kunststofverpakkingen wordt in Nederland gebruikt als voedselverpakking. Mede door de korte gebruiksduur en de strenge kwaliteits- en veiligheidseisen zorgen voedselverpakkingen voor veel afval. Daarmee dragen kunststofverpakkingen bij aan de vorming van broeikasgassen en dus klimaatverandering. Bovendien zal een klein deel van het kunststofverpakkingsafval onverhoopt in de natuur terechtkomen en afbreken tot ontelbaar veel micro- en nanoplastics. Deze plasticvervuiling wordt in toenemende mate in verband gebracht met eco-toxiciteit en negatieve gezondheidseffecten.

Om deze problemen te beteugelen, wordt er gewerkt aan strategieën om het plasticgebruik te beperken, verpakkingen opnieuw te gebruiken of te recyclen. Maar alle strategieën kennen grenzen. Bovendien zorgt lekkage naar de natuur voor nieuwe milieuproblemen. Overheden reageren met een opeenstapeling van nieuwe wetgeving. Deze wetten zijn ingewikkeld en deels tegenstrijdig met de huidige marktvraag. Bovendien zijn de kwaliteitseisen die aan voedselveilig recyclaat gesteld worden, zeer vergaand. Daarbovenop kan effectieve verduurzaming alleen worden bereikt door systeemverandering waarbij verschillende belanghebbenden gelijktijdig veranderstappen zetten.

Publicaties