Project
Dynamiek. Dynamisch belichten op basis van plantensensoren en modellen: wanneer mag het licht uit?
In de glastuinbouw worden jaarrond gezonde en verse producten als groenten en fruit op een duurzame wijze geproduceerd, waarbij de doelstelling is fossielvrij en circulair te telen. In de afgelopen jaren is de teelt geïntensiveerd met als gevolg een toename in het energiegebruik.
Wereldwijd zijn in de afgelopen maanden de prijzen van gas en elektriciteit sterk gestegen, met als gevolg dat huishoudens en bedrijven zich ingezet hebben om hun energiegebruik, waar mogelijk, terug te dringen. In de teelt van gewassen is energiegebruik en het daaruit volgende kasklimaat een complexe factor: wat het komende uur gedaan wordt, heeft niet alleen consequenties voor de groei van vandaag, maar ook voor de productie over enkele weken. Er is zeer weinig kennis beschikbaar over dynamisch belichten, de aansturing daarvan en de effecten daarvan op de groei van het gewas, waardoor er een sterke behoefte is aan plantenfysiologische kennis, sensoren en beslissingsondersteuning om het energiegebruik in de glastuinbouw terug te dringen zonder grote nadelige gevolgen voor productie en productkwaliteit. Het uitgangspunt is dat door flexibeler te belichten er op energie en energiekosten bespaard kan worden.
In dit project wordt fysiologische kennis gecombineerd met sensoren die op korte (momentaan) en middellange termijn de effecten kunnen bepalen van het aan of uit zetten van de belichting. Deze kennis wordt omgezet in beslissingsondersteunende rekenregels, zodat deze ook gebruikt kunnen worden om te bepalen of de belichting aan, al dan niet gedimd, of uitgeschakeld moet worden op basis van energieprijzen en energiebehoefte van het gewas. Deze rekenregels worden als onderdeel van de klimaat- en belichtingsstrategie in een experiment gedemonstreerd.