Project
EFSA WASHTOP
Het proceswater dat gebruikt wordt bij de verwerking van groente en fruit kan invloed hebben op de voedselveiligheid van de uiteindelijke producten. Het doel is inzicht te krijgen in de eigenschappen van het gebruikte water en processen toegepast in de industrie om de kwaliteit van het waswater te kunnen borgen.
Het hoofddoel van dit project is om inzicht te krijgen in de eigenschappen van het water en de activiteiten die door de industrie worden ingezet om de waterkwaliteit te waarborgen die gebruikt wordt tijdens de behandeling en verwerking na de oogst van vers en bevroren fruit, groenten en kruiden (ffFVHs). In de pakstations en verwerkingsfaciliteiten worden grote hoeveelheden water gebruikt en in veel gevallen wordt hetzelfde water gebruikt in dezelfde eenheidsbewerking (bijvoorbeeld wassen of koelen) voor vele kilogrammen product.
Door de ophoping van organisch materiaal en het ontbreken van operationele limieten en testmethoden om de verwerking te monitoren is het moeilijk om onder deze omstandigheden de microbiologische kwaliteit van het proceswater te waarborgen. Waterdesinfectiebehandeling is een van de meest kritische processtappen in de productie van ffFVH's gericht op het voorkomen van kruisbesmetting. De informatie verkregen via dit project wordt gebruikt om een overzicht te krijgen van verschillende waterkwaliteitsscenario's in industriële omgevingen.
De doelstellingen van dit project zijn als volgt:
- Doelstelling 1: karakteriseren van het water dat wordt gebruikt in verschillende na-oogstbehandelings- en verwerkingsactiviteiten van ffFVH's waarbij het verwerkingswater niet wordt onderworpen aan een waterdesinfectiebehandeling.
- Doelstelling 2: het ontwikkelen van casestudies in industriële omgevingen om de werkzaamheid van verschillende interventiestrategieën tijdens de behandeling en verwerking van ffFVH's na de oogst vast te stellen.
- Doelstelling 3: een studie naar kwantitatieve gegevens en wiskundige modellen voor de microbiële verontreiniging van water dat wordt gebruikt bij de behandeling en verwerking van ffFVH's na de oogst en tussen batches van ffFVH's.
- Doelstelling 4: het onderzoeken van kwantitatieve gegevens en wiskundige modellen om parameters die kunnen worden gebruikt om de microbiologische kwaliteit van het water dat wordt gebruikt voor de behandeling en verwerking van ffFVH's na de oogst te valideren/verifiëren en/of bewaken.