Project
Emerging health risks and emerging food safety risks
Om (toekomstige/nieuwe) risicos voor de humane gezondheid vanuit de voedselproductieketen goed in beeld te krijgen worden innovatieve multidisciplinaire methoden en strategieën ontwikkeld en data verzameld om de gezondheidsstatus van planten en dieren, en de weerbaarheid van die planten en dieren ten aanzien van nieuwe infectieuze agentia en contaminanten te bepalen.
De uitdaging voor dit project is om factoren in de voedselketen die een relatie hebben met zowel de gevaren als de beïnvloedende (onderliggende) factoren voor de gezondheid gerelateerd aan (nieuwe) contaminanten en pathogene micro-organismen goed in beeld te krijgen. Daarbij zullen ook data van de omgeving en het gedrag van actoren worden verzameld, gekarakteriseerd en gecategoriseerd en geïnterpreteerd worden om naderende (nieuwe) bedreigingen vroegtijdig te kunnen onderkennen en zo mogelijk te voorspellen, met het uiteindelijk doel om preventieve maatregelen te kunnen nemen en gezondheidsrisicos beter te kunnen beheersen.
Publicaties
-
Towards a resilient food supply chain in the context of food safety
Food Control (2021), Volume: 125 - ISSN 0956-7135 -
Animal-Based Factors Prior to Infection Predict Histological Disease Outcome in Porcine Reproductive and Respiratory Syndrome Virus- and Actinobacillus pleuropneumoniae-Infected Pigs
Frontiers in Veterinary Science (2021), Volume: 8 - ISSN 2297-1769 -
Building a resilient pork supply chain to Salmonella spp
Risk Analysis (2024), Volume: 44, Issue: 1 - ISSN 0272-4332 - p. 12-23. -
The resilience of the pork supply chain to a food safety outbreak : The case of dioxins
Risk Analysis (2024), Volume: 44, Issue: 4 - ISSN 0272-4332 - p. 785-801.