Project
Energiebesparing met langere golflengten
Recent onderzoek uitgevoerd in samenwerking met Bunnik Bromelia en het bedrijf ParXtra heeft uitgewezen dat het toepassen van langere golflengten bij een laag vermogen gedurende de lichtperiode, in de winter onder assimilatielicht, leidt tot een forse toename in groei. Reductie van elektriciteitsverbruik in belichte teelten. Op basis van eerder onderzoek lijken besparingen tussen 20-40% mogelijk.
Planten benutten zichtbaar licht in het fotosyntheseproces doordat het licht elektronen in het blad aanslaat; golflengten buiten het zichtbare licht zoals warmtestraling brengen moleculen in beweging waardoor de plant opwarmt. Deze golflengten liggen allemaal binnen het elektromagnetische spectrum en zijn heel diepgaand onderzocht met betrekking op plantengroei en -ontwikkeling. De effecten van veel langere golflengten op plantengroei zijn veel minder goed onderzocht. Beschikbaar onderzoek heeft wel aangetoond dat langere golflengten de groei en ontwikkeling van planten kan beïnvloeden.
Recent onderzoek uitgevoerd in samenwerking met Bunnik Bromelia en het bedrijf ParXtra heeft uitgewezen dat het toepassen van langere golflengten bij een laag vermogen gedurende de lichtperiode, in de winter onder assimilatielicht, leidt tot een forse toename in groei. De groei van potanthurium nam toe met 47% bij gelijke teeltomstandigheden, onder andere door een hogere fotosynthesesnelheid. Ook bij sierananas trad 19% meer groei op onder andere veroorzaakt door een toename in bladoppervlakte.
Deze nieuwe techniek is dus veelbelovend in het kader van energiebesparing in de glastuinbouw. Een van de toepassingsmogelijkheden is dat deze langere golflengten toegediend kunnen worden in plaats van (een deel van) hoog energetisch (LED) licht waardoor een significante hoeveelheid energie bespaard kan worden. Onderzoek moet uitwijzen onder welke omstandigheden deze besparingen gerealiseerd kunnen worden en voor welke plantensoorten deze nieuwe techniek nuttig kan zijn.