Project

Energieschermen, Oud en Nieuw

Tot nu toe zijn de transmissie en isolatie eigenschappen van energie schermen in nieuw en onge-bruikt staat in laboratoria getest. Echter is er weinig praktijk onderzoek naar veroudering van scher-men gedaan, dus onder niet-schone praktijkomstandigheden, wel met organisch of anorganisch vuil op scherm en omvorming van mechanische eigenschappen door frequente gebruik. Middels het hier voorgesteld praktijk onderzoek kan het veroudering van energie besparende scher-men in verschillende stadia en bij verschillende teelten in kaart gebracht worden.

Een belangrijk doel van schermen in Nederlandse kassen is energiebesparing. De totale energiebe-sparing van een schermmateriaal wordt bepaald door de stralingsuitwisseling (doorlaatbaarheid en emissiviteit van warmtestraling), de luchtdoorlatendheid en het vochttransport door het materiaal. In praktijk wordt in het algemeen drie type energie besparende schermen in gebruik genomen: trans-parant, verduisterend en gealuminiseerd. Transparante energie schermen worden in de kas frequen-ter gebruikt omdat ze de daglicht door laten. Vergeleken met verduisterend en gealuminiseerde schermen kan dit tot hogere vervuiling en/of verwering van mechanische eigenschappen en vervol-gens meer warmtestraling en/of lucht uitwisseling door scherm leiden. Deze eigenschappen van scherm en het behoud daarvan in de tijd, beïnvloeden direct de energie-efficiëntie van het scherm en indirect de productie van de tuinder. Dit beïnvloedt direct de energie kosten voor een teler. Daarnaast wordt de inkomsten van een teler ook hiermee beïnvloed, omdat materialen met een betere isolatie waarde en hogere transparantie ervoor zorgen dat er meer pro-ducten kunnen worden geteeld, zonder meer input van (fossiele) energie.

In dit project wordt onderzoek gedaan naar verandering van licht transmissie, emissiviteit en luchtdoorlating van ongebruikt en gebruikte schermen in praktijk.

Publicaties