Project
EU-Cofin 2018 Brisk II
De visie van BRISK2 (www.brisk2.eu) is om een Europese bioraffinage onderzoeksinfrastructuur te realiseren door virtuele koppeling van 55 bestaande lab, pilot en demo onderzoeksfaciliteiten bij 15 toonaangevende Europese onderzoeksinstellingen. Hierdoor kunnen bestaande onderzoeksinfrastructuren beter worden benut en onderzoeksbudget efficiënter worden ingezet. De focus ligt op de valorisatie van agroresiduen, procesresiduen en high-potential biomassa land- en aquatische gewassen voor de co-productie van geavanceerde biotransportbrandstoffen en added-value biobased producten (eiwitten, chemicaliën, materialen).
Marktpartijen (biomassa leveranciers, MKB, industrie, bioproducenten, universiteiten en onderzoeksinstellingen) worden gezamenlijk in de gelegenheid gesteld om onderzoeksprojecten te definiëren en deels betaald door de EC te laten uitvoeren door en in de installaties van de deelnemende projectpartners.
Naast inzet van genoemde onderzoeks-infrastructuur wordt er tevens een gezamenlijk onderzoeksprogramma uitgevoerd op het gebied van biomassa karakterisering, vergisting, fermentatie, verbranding, vergassing, pyrolyse, katalytische conversie, proces-integratie, co-productie bioenergie en bioproducten via efficiënte bioraffinagetechnologie en integrale ketenanalyse en optimalisatie.
Wageningen Food and Biobased Research richt zich qua onderzoek m.n. op de afscheiding en valorisatie van eiwitten uit eiwitrijke grondstoffen; terwijl het voor Transnational Access haar voorbehandellings-/fractionerings, tegenstroomextractie- en diverse fermentatiefaciliteiten ter beschikking stelt.
Publicaties
-
Biofuels Research Infrastructure for Sharing Knowledge II (BRISK2)
-
Multi-Step Biomass Fractionation of Grape Seeds from Pomace, a Zero-Waste Approach
Plants (2022), Volume: 11, Issue: 21 - ISSN 2223-7747 -
Intensification of Polyphenols Extraction from Eryngium creticum Leaves Using Ired-Irrad® and Evaluation of Antibiofilm and Antibacterial Activities
Plants (2022), Volume: 11, Issue: 19 - ISSN 2223-7747 -
Valorisation of proteins from palm kernel meal
Bioresource Technology Reports (2022), Volume: 18 - ISSN 2589-014X -
Starch from Oil Palm Trunks for Food and Non-food Applications to Reduce Oil Palm Footprint
-
Chemical Composition and Biological Activities of Centranthus longiflorus Stems Extracts Recovered Using Ired-Irrad®, an Innovative Infrared Technology, Compared to Water Bath and Ultrasound
Life (2023), Volume: 13, Issue: 6 - ISSN 2075-1729