Project
EU Holifood
Het Europese project HOLiFOOD heeft als doel om de risico analyse voor voedselveiligheid in Europe te verbeteren. Als onderdeel van het project wordt een systeem opgezet voor identificatie van opkomende voedselveiligheidsgevaren. Hiertoe worden drivers voor het opkomen van deze gevaren geïdentificeerd en chemische analyses gedaan.
Het vier jarige Europese project HOLiFOOD heeft als doel om de risicoanalyse voor voedselveiligheid in Europa te verbeteren. Als onderdeel van het project wordt een systeem opgezet voor identificatie van opkomende voedselveiligheidsgevaren; het gaat hierbij om zowel bekende gevaren die toenemen in voorkomen of voorkomen in andere stromen dan voorheen, en om relatief onbekende / nieuwe gevaren.
Hiertoe worden drivers voor het opkomen van deze gevaren geidentificeerd. Zodra de drivers bekend zijn, worden 1 of meer indicatoren per driver geïdentificeerd en databronnen voor elke indicator bepaald. De indicatoren met databronnen worden onderdeel van een emerging risk identification system.
Tevens worden chemische analyses gedaan, targeted and non-targeted, om opkomende chemische gevaren te identificeren. In HOLiFOOD ligt de nadruk op opkomende gevaren als gevolg van de veranderingen in onze voedselketen t.a.v. de Europese Green Deal en veranderingen als gevolg van klimaatverandering.