
Project
Fieldlab Vertical Farming 2.0
Vertical farming (VF) is een nog jonge ontwikkeling binnen het internationale voedselsysteem. In het afgelopen decennium heeft VF onstuimige groei meegemaakt, omdat VFs wereldwijd enorme bedragen aan venture capital ophaalden. VFs hadden grote aantrekkingskracht op jonge, vaak hoog opgeleide mensen, niet persé met een agrarische achtergrond, door de belofte van high-tech duurzame plantaardige productie dicht bij de consumptie.
In het project Fieldlab Vertical Farming (VF) 2.0 wordt het recent gestarte Fieldlab doorontwikkeld op de volgende onderdelen:
(1) Onderzoek naar marktkansen van VF en hybride VF concepten buiten Nederland. Verbeteren positionering van Nederlandse technische en teeltkundige kennis in internationale markten bijv. USA, Zuid-Oost Azië en de Golfstaten. Vertaling naar business cases. Output: marktkennis, modellen ten behoeve van bepalen economische feasibility, kennis tbv klimaatneutrale ontwerpen van VFs; toepassing op korte termijn.
(2) Teeltonderzoek in de vertical farms van het Fieldlab. Focus op verduurzaming, met name verbeteren van de energie efficiency. Beproeven nieuwe gewassen waar vanuit buitenlandse markten vraag naar is. Output: energie efficiënte teelttechniek en teeltprotocollen voor nieuwe gewassen voor vertical farmers; toepassing op korte tot middellange termijn. Actieve betrokkenheid van het onderwijs, met als output: updated onderwijscurriculum; toepassing vanaf looptijd project.
(3) Versterken van de Fieldlab organisatie. Ontwikkelen van samenwerkingsmodel en aantrekken van nieuwe bedrijven. Uitdragen van de meerwaarde van vertical farming naar overheden, ngo’s en de tuinbouwsector. Output: goed in (regionaal) innovatie ecosysteem ingebed Fieldlab, dat na de afloop van het project blijft functioneren.