Project

Geknepen kas aardbei

‘De aardbeienteelt’ bestaat niet. Onder glas zijn diverse teeltstrategieën mogelijk en met de huidige uitdagingen in de sector neemt de diversiteit in teeltstrategieën nog verder toe. Met name in de onbelichte teelten wordt er gezocht naar passende strategieën, passend bij de uitdagingen rondom energie, arbeid en productiviteit-productiespreiding

Het areaal aardbei onder glas in Nederland groeit flink door. In de afgelopen 25 jaar is het areaal glasaardbei iedere 10 jaar verdubbeld. Het areaal in 2020 is rond de 400 hectare glasaardbeien ge-schat en als deze ontwikkeling doorzet, dan betekent dit in 2030 rond de 800 hectare glasaardbei. Begin 2024 wordt het areaal glasaardbei op 550 hectare geschat. Daarmee ligt de sector op schema richting de 800 hectare in 2030. Naar schatting wordt er op 65% van dit areaal de teelstrategie door-teelt gehanteerd (augustus planten, productiepiek najaar en productiepiek voorjaar, onbelicht). Bijna 10% van het areaal wordt gebruikt voor belichte aardbeienteelten (winterteelt met junidragers met één oogstpiek) en het restant van het areaal voor alternatieve teeltstrategieën. Echter zien we in de sector sinds de energiecrisis sterke verschuiving in teeltstrategieën en zal deze ontwikkeling ofwel transitie komende jaren verder gevormd gaan worden. Door de uitdagingen waar de sector voor staat: energie, arbeid, gewasgezondheid, klimaatverandering en inflatie is de meerwaarde voor de verschuiving in teeltstrategieën helder.
Ondanks dat aardbei een vrij koele teelt is—in vergelijking tot vruchtgroenten heeft het lage streef-etmalen—wordt er relatief veel energie verbruikt. Dit komt doordat de momentane energiebalans van de kas ongunstig is door het grote dag/nacht verschil in temperatuur en uitdagingen met de vochtbalans van de kas (onder andere door de lage kastemperaturen). De lage temperaturen (etmaal en nacht) zijn door de telers gewenst vanwege de assimilatenbalans van de plant door de productie

Publicaties