Project
Het regenwateropslagbassin als etmaalbuffer
Wanneer door de energietransitie steeds meer gebruik gemaakt zal worden van de warmtepomp in combinatie met ontvochtiging om kassen energiezuiniger en beter gesloten te kunnen houden zal er in het verwarmingssysteem niet alleen behoefte zijn aan warmtebuffering, maar ook behoefte aan koudebuffering. Een warmtepomp heeft immers een warme én een koude zijde. Vooral aan de koudezijde is het temperatuurverschil tussen ingang en uitgang klein, waardoor het volume dat nodig is om energie op te slaan groot is.
Als goedkope oplossing voor de invulling van de koudebufferingsbehoefte lijkt het gebruik van het regenwaterbassin een goed idee. Anders dan misschien op het eerste gezicht gedacht zou worden, hoeft de koudebuffer wanneer het een onderdeel vormt van een energiezuinig ontvochtigingssys-teem niet geïsoleerd te zijn. De behoefte aan koudebuffering speelt namelijk vooral in periodes waarin de buitentemperatuur rond de gemiddelde temperatuur ligt waarin de koudebuffer zijn werk doet (rond de 8° á 10°). Naarmate het buiten kouder is, richting het vriespunt, neemt de behoefte aan koudebuffering namelijk af, en als het buiten warmer wordt is het vanuit energiebesparingsop-tiek zelfs een voordeel dat het regenwaterbassin omgevingswarmte opneemt.
Een andere mooie synchroniteit is dat het regenwaterbassin juist in de koude periode van het jaar vol staat. In de zomerperiode is het bassin vaak leeg, maar is er ook geen koudebuffering nodig.
Een kwantitatieve doorrekening van de geschetste mogelijkheden biedt een kans om dit idee verder uit te werken en onder de aandacht tuinders, kassenbouwers en installateurs te brengen. Daarmee wordt de drempel voor de introductie van warmtepompen verlaagd.