Project
INDIE
INDIE is een project in het ERA-CoBioTech programma van de EU. Dit project heeft tot doel om bacterie Corynebacterium glutamicum te ontwikkelen als productieplatform voor hoogwaardige, natuurlijke aromatische verbindingen die afgeleid zijn van aromatische aminozuren (fenylalanine, tyrosine en tryptofaan).
De bacterie Corynebacterium glutamicum is hier uitermate geschikt voor omdat het al op industriële schaal aromatische aminozuren produceert en omdat het al gebruikt wordt voor de productie van voedingsingrediënten met veiligheids status GRAS (generally regarded as safe).
In dit project wordt de productie van indole ontwikkeld. Indole wordt toegepast als geurstof in zuivelproducten, thee en parfums. Verreweg het meeste indole wordt momenteel chemisch gemaakt uit koolteer. Het doel van dit project is om natuurlijke indole duurzaam, tegen gunstige kostprijs te produceren. Hiervoor ontwikkelen we een biosynthese route waarin enzymen uit planten en microben worden toegepast in een fermentatieproces uitgaande van hernieuwbare grondstoffen (lignocellulose, garnalenafval). Natuurlijke indole kan gebruikt worden als bouwsteen voor complexere producten zoals natuurlijke kleurstoffen (indigo), plant groeimiddelen (IAA) en slaapmiddel (melatonine). Voor het ontwikkelen van dit indole biosynthese proces zal een modellerings tool ontwikkeld worden dat breed ingezet kan worden, ook voor het ontwerpen van productie processen van andere stoffen via Corynebacterium.
Het project kent vijf partners, twee Nederlandse, twee Duitse en een Sloveense. WPR coördineert het project.
Publicaties
-
Microbial Engineering for Production of N-Functionalized Amino Acids and Amines
Biotechnology Journal (2020), Volume: 15, Issue: 7 - ISSN 1860-6768 -
Fermentative N-Methylanthranilate Production by Engineered Corynebacterium glutamicum
Microorganisms (2020), Volume: 8, Issue: 6 - ISSN 2076-2607 -
Physiological response of corynebacterium glutamicum to indole
Microorganisms (2020), Volume: 8, Issue: 12 - ISSN 2076-2607 -
Sustainable production of n-methylphenylalanine by reductive methylamination of phenylpyruvate using engineered corynebacterium glutamicum
Microorganisms (2021), Volume: 9, Issue: 4 - ISSN 2076-2607 -
Fermentative Indole Production via Bacterial Tryptophan Synthase Alpha Subunit and Plant Indole-3-Glycerol Phosphate Lyase Enzymes
Journal of Agricultural and Food Chemistry (2022), Volume: 70 - ISSN 0021-8561 - p. 5634-5634. -
Production of indole by Corynebacterium glutamicum microbial cell factories for flavor and fragrance applications
Microbial Cell Factories (2022), Volume: 21 - ISSN 1475-2859 -
Functional food additives/ingredients production by engineered Corynebacterium glutamicum
Systems Microbiology and Biomanufacturing (2023), Volume: 3, Issue: 1 - ISSN 2662-7663 - p. 110-121.