
Project
Inventarisatie effectiviteit voedseleducatie jeugd
Voor een optimale ontwikkeling en gezondheid en een duurzame wereld is het belangrijk dat kinderen leren om gezond en duurzaam te eten. Het SK&I/LVVN programma Jong Leren Eten (JLE) werkt aan het vergroten van de voedselvaardigheden van kinderen en jongeren zodat zij (later) in staat zijn duurzame en gezonde voedselkeuzes te maken.
De focus ligt daarbij op structurele verankering van voedseleducatie in het onderwijs, via lespakketten en ervaringsgericht leren via boerderijeducatie, moestuinieren, kooklessen en challenges. Om het programma JLE te versterken, is er behoefte om de effectiviteit verschillende vormen van voedseleducatie bij de diverse doelgroepen (0-18 jaar) in kaart te brengen. Hiermee kunnen de aanpak en activiteiten binnen het programma sterker onderbouwd worden, effecten inzichtelijk worden en kan er richting gegeven worden voor de vervolgstappen van het programma.
Het doel van dit onderzoek is om inzichtelijk te maken wat er over de effectiviteit en succesfactoren van diverse vormen van voedseleducatie van kinderen 0-18 jaar bekend is, middels het uitvoeren van een inventarisatie van wetenschappelijke literatuur en het ophalen van expert meningen. Hierbij wordt gefocust op de onderwijssetting zoals kinderopvang en school, in lijn met de invloedssfeer van Jong Leren Eten. Het project is uitgevoerd door Wageningen Food & Biobased Research in samenwerking met het Louis Bolk Instituut en Maastricht University.