Project

Inzicht in achtergronden energiegebruik Nederlandse glastuinbouw voor afwegingen sectorale streefdoelen Energy Efficiency Directive

Wageningen Economic Research is in het derde kwartaal van 2024 door het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur gevraagd kennisvragen te beantwoorden om een deel van de gewenste inzichten te verkrijgen in van de EED in relatie tot historische energiegebruiken, verhouding tot TNO varianten en mogelijkheden voor monitoring.

. Deze vragen zijn:

Cijfermatig inzicht vanuit historische reeksen

De eerste kennisvragen hebben betrekking op het vertalen van informatie over energievolumes uit de projecten EM tot en met 2023 uitgevoerd in opdracht van het ministerie van LNV en Glastuinbouw Nederland naar finaal energiegebruik volgens de definities van de EED.

1) Wat was het finaal energiegebruik van de glastuinbouw in de periode 2015 tot en met 2023? Zoveel mogelijk uitgesplitst naar energiedragers (o.a. aardgas, elektriciteit, restwarmte en duurzaam).

2) Wat was het gemiddelde het finaal energiegebruik van de glastuinbouw op sectorniveau in de periode 2015 tot en met 2017?

3) Wat is het finaal energiegebruik als 20% reductie van het gemiddelde van 2015 tot en met 2017 gehanteerd wordt?

4) Hoe verhouden dit gemiddelde zich tot de varianten van TNO?

 

Procesmatig inzicht vanuit monitoring

Ook zijn er vragen gesteld ten aanzien van monitoring.

5) Kan er nagegaan worden of in toekomstige edities van de EM (na 2023) het finaal energiegebruik gerapporteerd kan worden volgens EED definities?

6) En als dit kan, wat vergt dit en welke aspecten hierbij een rol spelen en wat voordelen en/of nadelen hiervan zijn ten opzichte van enkel publicatie in de Klimaat- en Energieverkenning (KEV) van het Planbureau voor de Leefomgeving?

Het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur heeft de andere convenantpartners geïnformeerd over deze vraag aan Wageningen Economic Research.

Publicaties