Project
KD-2023-035 Visie Voedsel uit de Noordzee en grote wateren, een vooronderzoek
Als Nederland in de toekomst voedsel uit de Noordzee en andere wateren willen blijven winnen is het van belang inzichtelijk te maken over welk voedsel we het dan hebben. In de Noordzee en andere wateren worden verschillende soorten eiwitrijk voedsel gevangen en gekweekt via wildvangst en aquacultuur.
Als Nederland in de toekomst voedsel uit de Noordzee en andere wateren willen blijven winnen is het van belang inzichtelijk te maken over welk voedsel we het dan hebben. In de Noordzee en andere wateren worden verschillende soorten eiwitrijk voedsel gevangen en gekweekt via wildvangst en aquacultuur. Daarbij gaat het onder andere om tong, krab, kreeft, schol, kabeljauw, mosselen, schelpen, garnalen, schar, aal en snoekbaars maar ook om plantaardig voedsel zoals zeewier. De Noordzee en andere wateren kunnen dus een belangrijke bron van voedsel zijn maar er bestaat behoefte aan meer en beter onderbouwd inzicht in de totale beschikbare hoeveelheid en soorten voor duurzame voedselproductie uit zee en andere wateren. Om welk en hoeveel voedsel gaat het in totaal op dit moment? Waar komt welk voedsel voor en welke gebieden zijn daarom van belang? Wat zijn de trends richting 2030-2050, rekening houdend met de ecologische draagkracht en overig ruimtegebruik zoals windparken?
Het doel van dit onderzoek is om beter inzicht en overzicht te krijgen in reeds beschikbare informatie met betrekking tot de totale beschikbare hoeveelheid en ruimte voor duurzame voedselproductie uit de Noordzee en andere wateren en de rol van Nederlandse visserij en aquacultuur daarbinnen. Het gaat daarbij om bij elkaar te brengen wat bekend is op basis van de meeste recente bestaande wetenschappelijke inzichten en overige relevante informatie en dit goed onderbouwd en op overzichtelijke wijze presenteren.