Project

Kennisverspreiding Agroforestry

Doel van dit KoM project is om de beschikbare inzichten uit drie lopende PPS-agroforestry projecten (1. Verdienmodellen, 2. Klimaatpositieve zuivel en 3. Voedselbosbouw) toegankelijk te maken voor partijen die er mee aan de slag willen. De drie PPS-en hebben elk een eigen specifieke doelgroep. De te ontwikkelen producten worden dan ook voor deze doelgroepen op maat ontwikkeld.

De druk om te transformeren naar een duurzamere bedrijfsvoering op agrarische bedrijven is groot. Agroforestry en voedselbossen staan momenteel sterk in de belangstelling als een klimaatpositieve strategie waarvan sommige varianten relatief eenvoudig lijken te integreren in bestaande bedrijfsvoeringen. Dat dit nu door steeds meer (keten)partijen wordt opgepakt is veelbelovend. Beleidsmakers raken ook steeds meer bekend met agroforestry en wat het voor hun beleidsterreinen kan betekenen. In de praktijk zien we dat er meer financiële regelingen komen om agroforestry te ondersteunen. Echter de druk om snel maatregelen te nemen leidt mogelijk ook tot onvoldoende doordachte introductie van bomen in de bestaande bedrijfsvoeringen.

Dit project richt zich op het toegankelijk maken en verspreiden van kennis uit bestaande publicaties over de mogelijkheden van agroforestry en voedselbossen voor agrarisch ondernemers. Daarnaast wordt er nieuw kennismateriaal ontwikkeld op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten en ontwikkelingen in de Agroforestry en voedselbossen in Nederland maar ook in het buitenland.

Het resultaat is een uitgebreide en samenhangende  portfolio aan factsheets, infographics, (online)seminars, excursies, brochures, filmpjes en podcasts, die handvatten bieden voor ondernemers die met agroforestry en voedselbosbouw op hun bedrijf aan de slag willen. De te ontwikkelen producten worden naar het Groen Kennisnet, de kanalen van de projectpartners, de drie betrokken PPS-en, ook via het Kennisportaal van het Agroforestry Netwerk Nederland toegankelijk gemaakt aan de diverse doelgroepen.

Dit project sluit daarmee aan op meerdere sleutelopgaven: Kringlooplandbouw, Klimaatneutrale landbouw en voedselproductie, Klimaatbestendig landelijk en stedelijk gebied en tenslotte ook Gewaardeerd, gezond en veilig voedsel.

Publicaties