Project

KoM23033 Kennis voor de Nieuwe Akker, CRKLS 2 - BO-56-001-090

In lijn met de visie "Ruimte voor de Nieuwe Akker!" spant de akkerbouw zich in voor zeven perspectieven, te weten: duurzaam voedsel, een circulaire samenleving, groene energie, biobased materialen, eiwittransitie, biodiversiteit en landschapsbeheer, alsmede een klimaatbestendige omgeving.
 

Om het voor akkerbouwers mogelijk te maken te werken aan deze perspectieven, is het essentieel dat zij toegang hebben tot praktische, toepasbare kennis. Kennis die voortkomt uit recente onderzoeken, maar ook juist uit oudere onderzoeken. Zo werd in het verleden al aandacht besteed aan eiwitgewassen, omdat de teelt van deze gewassen enkele decennia geleden groter was dan die momenteel is. Deze 'oude' kennis blijkt nu weer van grote waarde te zijn. Bovendien is het van belang om toegang te verkrijgen tot internationale bronnen van onderzoeksresultaten, aangezien vergelijkbare ontwikkelingen wereldwijd plaatsvinden. Deze kennis mist nu.

 

Dit project heeft tot doel deze waardevolle kennis te ontsluiten. Het betreft kennis die niet reeds wordt verspreid via lopende Publiek-Private Samenwerkingen (PPS'en), maar afkomstig is van afgeronde projecten, historische studies en buitenlands onderzoek. Deze kennis moet voor iedere akkerbouwer toegankelijk zijn, evenals voor andere belanghebbenden, zoals vertegenwoordigers van andere sectoren, onderwijsinstellingen en beleidsmakers.

 

Het toegankelijk maken van kennis zal worden gefaciliteerd via Groen Kennisnet/Crkls. Dit platform biedt een uitstekend middel om akkerbouwers te voorzien van praktische informatie die direct toepasbaar is in hun dagelijkse werkzaamheden. Hiermee kunnen zij snel de meest relevante onderzoeksresultaten raadplegen, met duidelijke uitleg over de mogelijke impact ervan. Bovendien wordt de onderbouwing van het onderzoek op transparante wijze weergegeven, waardoor akkerbouwers en andere belanghebbenden weloverwogen beslissingen kunnen nemen. Alle informatie op GKN/Crkls is openbaar toegankelijk voor alle geïnteresseerden.

Publicaties