Project
KVM 2022 Uganda
De grootste knelpunten voor de verandering van het landbouwsysteem in Oeganda in de richting van meer biologische landbouw zijn het bewustzijn, de bevordering en de toepasbaarheid van duurzame biologische praktijken op grotere schaal, en de toegang tot de juiste kennis en vaardigheden om plagen en ziekten op bewust en waar mogelijk op biologische wijze te bestrijden.
In september 2020 is in Oeganda een nationaal beleid voor biologische landbouw gelanceerd dat investeringen in de biologische landbouwsector moet sturen en ondersteunen. In dit beleid heeft het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (MAAIF) de uitdaging aangenomen om te voldoen aan de nationale zelfvoorziening en tegelijkertijd het landbouwsysteem grotendeels biologisch te houden. Ook in ‘Uganda’s Vision 2040’ wordt landbouw een van de sleutelsectoren die Oeganda naar een middeninkomensland moet stuwen. De meerderheid van de Oegandese kleine boeren gebruikt echter bijna geen minerale kunstmest op hun bedrijf (het gemiddelde gebruik ligt rond de 2 kg/ha, een van de laagste ter wereld) en boeren daarom standaard biologisch, zij het vaak niet duurzaam vanwege uitputting van de bodemvruchtbaarheid op intensief gebruikte landbouwgronden en weinig gebruik van bodemverbeteraars (Amann et al., 2021).
Deze bodemgerelateerde landbouwpraktijken gaan al tientallen jaren door en beginnen een strop te vormen voor de boeren en hun omgeving. Bovendien hebben boeren ook te maken met een toenemende druk van plagen en ziekten in gewassen. Hoewel officiële gegevens spreken van een laag pesticiden gebruik en strenge regelgeving, gebruikt tussen de 84-100% van de Oegandese kleine boeren pesticiden, waarvan het grootste deel (80%) afkomstig is van de informele markt (Andersson en Isgren, 2021). Veel boeren zijn pas recent begonnen met het gebruik van deze pesticiden en passen ze toe op handel en voedsel gewassen als preventieve maatregelen. Het huidige gebruik van pesticiden brengt dan ook tal van gezondheids- en milieurisico's met zich mee, waardoor er dringend behoefte is aan de ontwikkeling en promotie van alternatieve strategieën voor plaagbestrijding die niet zwaar leunen op synthetische pesticiden (Andersson en Isgren, 2021).
Dit onderzoek wil inzicht creëren in waar en welke verandering nodig is om het landbouw systeem in Oeganda in bovenstaande opzichten duurzamer te maken.
Publicaties
-
Opportunities for organic agriculture in Uganda : Commissioned by the Agricultural Counsellor of the Dutch Ministry of Agriculture, Nature and Food Quality, based in Kampala, Uganda
Wageningen: Wageningen Environmental Research (Rapport / Wageningen Environmental Research 3314) -
Exploratory study on pesticide residues on fresh vegetables from markets in Uganda : Commissioned by the Agricultural Counsellor of the Dutch Ministery of Agriculture, Nature and Food Quality, based in Kampala, Uganda
Wageningen: Wageningen Environmental Research (Report / Wageningen Environmental Research 3303)