
Project
Langjarige fosfaatproeven
Het project omvat veldproeven op grasland en op bouwland.
Fosfaatkringloop op grasland met beweiding
De veldproef op grasland is uniek omdat hier beweiding wordt toegepast. Het onderzoek levert inzichten in de fosfaatkringloop op beweid grasland en effecten daarvan op de fosfaattoestand van de bodem. Ook wordt onderzocht hoe het organisch stof gehalte zich in de tijd ontwikkeld. Een uitdaging bij fosfaatonderzoek op grasland is de hoge mate van temporele variatie in de metingen van beschikbaar fosfaat (P-Al-getal en P-CaCl2-getal). Hierdoor is veeljarig onderzoek nodig om veranderingen significant vast te stellen. De grasproef wordt beweid en bemest met runderdrijfmest en is daarmee uniek in zijn soort. De veldproef toont aan dat langjarig evenwichtsbemesting op grasland mogelijk is zonder opbrengstderving.
Fosfaatveldproeven op bouwland
De veldproeven op bouwland zijn uniek vanwege de lange looptijd. De proefvelden op Marknesse en in Wijster zijn gestart in 1972 en vieren dit jaar hun 50-jarig bestaan. Het proefveld in Lelystad is opgestart in 1990. Het duurt decennia voordat veranderingen in de fosfaattoestand van de bouwvoor aantoonbaar zijn. Veldproeven met lange looptijden zijn daarom zeer waardevol voor onderzoek. De data geven inzicht in de snelheid waarmee de fosfaattoestand stijgt of daalt bij een hoge fosfaatgift of bij uitmijnen van fosfaat. Ook kunnen we met deze proeven afleiden welke fosfaattoestand van de bodem voldoende hoog is om maximale gewasopbrengsten te behalen. Daarnaast wordt er onderzoek verricht naar de fosfaatconcentraties in bodemvocht als maat voor het risico op fosfaatuitspoeling. Sinds 2023 wordt er ook onderzoek gedaan naar het effect van bekalken op de fosfaatbeschikbaarheid en uitspoeling.
Publicaties
-
Nutrient balance: pros and cons
In: International workshop on where do fertilisers go? Proceedings - [S.l.] (Italy): EC-JRC - p. 9-1. -
Fate of nutrient fertiliser: intercomparison of nutrient loss quantification methods
In: International workshop on where do fertilisers go? Proceedings, ISPRA, Villa Carlotta, Belgirate, Italy,28-29-06-2005 - [S.l.] (Italy): EC-JRC - p. 7-1-7-9. -
Need and opportunities to reduce phosphorus inputs, soil supply and loss from agriculture in the Netherlands
-
Long-term effect on soil of restricted use of phosphate fertilisers
-
Ruimte voor geo-chemische informatie; inventarisatie van nut en noodzaak van geochemische informatie in omgevingsbeheer
Utrecht: TNO (TNO-rapport; NITG 05-183-a ) -
Trends in de fosfaattoestand van landbouwgronden in Nederland in de periode 1998-2003
Wageningen: Alterra (Alterra-rapport 1537) -
Het topsysteem van de ondergrond: Een reactievat. Deelrapport 5. Bruikbaarheid van reactiviteitsgegevens voor herleiden conserverend vermogen van de bodem m.b.t. archeologisch erfgoed
Utrecht: RACM -
Verdediging van Nederlands milieubeleid in Brussel wordt `n opgave
V-focus (2007), Volume: 2004 - ISSN 1574-1575 - p. 20-23. -
P-evenwichtsbemesting
-
Het topsysteem van de ondergrond: Een reactievat. Deelrapport 4. De bodemchemie van Noord Brabant: Inventarisatie van de bodemchemische informatie in het Bodemkundig Informatie Systeem (BIS)
Utrecht: TNO