Project

Lifestyle and nutrition

De wereld wordt momenteel geconfronteerd met grote gezondheids- en duurzaamheidsvraagstukken. Een van de belangrijkste oorzaken van deze problemen is consumptie, daarom kunnen ook oplossingen worden gevonden om deze problemen tegen te gaan door het ondersteunen van duurzame en gezonde besluitvormingen door de consument.   Hoewel veel onderzoek zich richt op consumenten, richten deze studies zich vaak op geïsoleerde problemen, bijvoorbeeld alleen gericht op gezondheid, alleen op het milieu, of het benaderen van de problemen vanuit één specifieke gedragsactie, zoals het kopen van plantaardige vleesalternatieven. Echter, consumenten nemen geen afzonderlijke beslissingen, ze kiezen ze er niet voor om één stuk fruit of een fair trade banaan als enkele keuze te consumeren. Deze beslissingen hebben namelijk betrekking op eerder genomen beslissingen en op een reeks andere aspecten in het dagelijks leven. Individuen zijn bijvoorbeeld geen duurzame personen of niet; ze kunnen besluiten om hun vleesconsumptie te verminderen omdat ze al met de auto naar de supermarkt zijn gegaan (spillover-effecten). Bovendien worden beslissingen genomen op basis van de vraag of men waarde hecht aan het milieu of aan zijn gezondheid, of men vandaag zeer actief was of niet, of hoe iemands sociale omgeving zal reageren (contextuele besluitvorming). We willen consumentengedrag daarom benaderen als een levensstijl. Ook om samen vraagstukken op het gebied van duurzaamheid en gezondheid te verkennen en aanpakken te vinden die beide ondersteunen.

Dit project heeft als doel om consumentengedrag te benaderen als een levensstijl, in plaats van zich te concentreren op alleen geïsoleerde problemen, het identificeren en selecteren van een leefstijlaanpak ter ondersteuning van gezonde en duurzame besluitvorming wat kan worden toegepast in meerdere contexten en in in toekomstige WUR-projecten, op basis van de meest recente leefstijlonderzoeken. Daarnaast om samen vraagstukken op het gebied van duurzaamheid en gezondheid te verkennen en benaderingen te vinden die beide gebieden ondersteunen. De focus van dit project zal liggen op het verkennen, inventariseren, onderzoeken en genereren van output via desk- en literatuuronderzoek, kwalitatieve en kwantitatieve onderzoeksactiviteiten om het volgende aan te leveren: 1) een artikel over de evidence-based definitie, scope, doelgroepen en toepassingscontexten (identificatie) van WUR leefstijlbenadering(en), 2) een overzicht (beschrijving) van haalbare leefstijlonderzoeksbenaderingen/-tools, en van beschikbare en relevante leefstijldatabases, uit bestaande databronnen.

Dit KB-project zal kennis verschaffen om een leefstijlbenadering te identificeren en te selecteren die in verschillende onderzoeksprojecten kan worden gebruikt, om een van de kennislacunes binnen het huidige KB-programma (KB-37: Healthy and Safe Food System) te minimaliseren en om gezondheids- en duurzaamheidsgerelateerde risicofactoren te voorkomen en gezond en duurzaam gedrag te bevorderen.

Publicaties