Project
Lignocellulose samenstelling; gevolgen voor planten, schimmels en stroomafwaartse producten
Klimaatveranderingen, energietransitie, en duurzame productie van voldoende voedsel en materialen zijn belangrijke wereldwijde uitdagingen. In een toekomstige circulaire en klimaatpositieve maatschappij zal koolstof op een duurzame manier worden gewonnen uit lignocellulose, biomassa en andere residuen uit landbouw, bosbouw, maritieme bronnen en de voedingsindustrie.
Vanuit een chemisch oogpunt kunnen bijna alle chemische bouwstenen worden gemaakt uit lignocellulose, dat de meest voorkomende en duurzame koolstofbron op aarde is. Echter, een beter begrip van lignocellulosesamenstelling en eigenschappen in gewassen, biologische afbraakmechanismen, en productiesystemen van bestaande en nieuwe materialen, is essentieel voor de daadwerkelijke implementatie en omschakeling van fossiele koolstof naar duurzame en herbruikbare koolstof.
Samenvatting
Het doel van dit project is om nieuwe geïntegreerde tools te ontwikkelen voor verbeterde productie van lignocellulose, nieuwe conversietechnologieën, en nieuwe toepassingen en producten. Om dit doel te bereiken, zullen we de technologieën ontwikkelen die noodzakelijk zijn voor de analyse van lignocellulose, en toepassingen om verbeterde op maat gemaakte planten (productie), schimmels (modificatie) en stroomafwaartse verwerking(sproducten) te genereren / selecteren.
Publicaties
-
Processing of maize plants to produce sugars or cellulose pulp
Wageningen: Wageningen Food & Biobased Research (Report / Wageningen Food & Biobased Research 2071) - ISBN: 9789463954754 -
Processing of Miscanthus sinensis to produce sugars or cellulose pulp
Wageningen: Wageningen Food & Biobased Research (Report / Wageningen Food & Biobased Research 2072) - ISBN: 9789463954761 -
Breeding Targets to Improve Biomass Quality in Miscanthus
Molecules (Basel, Switzerland) (2021), Volume: 26, Issue: 2 - ISSN 1420-3049 -
Investigating applied drought in Miscanthus sinensis; sensitivity, response mechanisms, and subsequent recovery
GCB Bioenergy (2022), Volume: 14, Issue: 7 - ISSN 1757-1693 - p. 756-775.