Project

Lipids in meat analogues

Plantaardige vleesvervangers bevatten peulvruchten, soja of tarwe, waarbij lipiden worden toegevoegd om textuur en smaak te verbeteren. Dit project onderzoekt toepassingen van lipiden om structuur en functionaliteit te balanceren. Met de expertise van WUR worden er wetenschappelijke inzichten verkregen waaruit een toolbox wordt gecreëerd om lipiden-gebaseerde vleesvervangers te optimaliseren.

Het algemene doel van dit project is om inzichten te ontwikkelen in de rol van (duurzame) lipiden in vleesanalogen op functionalisteit en smaakbeleving, en technologieën verder te ontwikkelen die de huidige formulatie-uitdagingen aanpakken.

Meer specifiek streeft het project naar:

  • Inzicht krijgen in de bijdrage van vet aan de structuur en reologie van vleesanalogen en het verband met sensorische perceptie.
  • In kaart brengen van huidige technologische uitdagingen bij het gebruik van vetten en oliën in vleesanalogen (2025).
  • Vergroten van de interne (WUR) en externe zichtbaarheid in vetten- en oliënonderzoek om kansen te benutten en te creëren (2025-2026).
  • Starten van experimenteel onderzoek naar de meest relevante technologie of meetmethoden (eind 2025), met proof-of-principle/resultaat eind 2026.
  • Samenwerkingen opbouwen met belanghebbenden (industrie en academische instellingen) (heel 2026).

Publicaties