Project
LWV23064 Integrated Crop Management voor de beheersing van ziekten, plagen en onkruiden in akkerbouw op zandgronden
Dit project richt zich op de ontwikkeling van weerbare teeltsystemen die economisch levensvatbaar zijn, door toepassing van het Integrated Crop Management (ICM) concept voor de beheersing van ziekten, plagen en onkruiden in akkerbouw op zandgronden. Een belangrijk criterium voor ons ICM concept is dat er geen middelen worden ingezet die zijn aangemerkt als Candidate for Substitution (CfS, Approval of active substances (europa.eu), op basis van hun risicoprofiel).
Dit project is een waardevolle aanvulling op het portfolio van de KIA waarin al gewerkt wordt aan een teeltsysteem gebaseerd op ICM voor kleigrond (BO groene gewasbescherming-casus akkerbouw, 2017-2025). Het project sluit aan bij eerdere visies en plannen van het ministerie van LNV en BO Akkerbouw (Actieplan Plantgezondheid), evenals doelen gesteld in de Europese Farm to Fork Strategy en het voorstel voor de Sustainable Use Regulation: 50% reductie van het gebruik en risico van chemische gewasbeschermingsmiddelen. ICM leunt op vijf pijlers: gewasdiversiteit, robuuste rassen, duurzaam bodembeheer, gerichte bestrijding en monitoring & evaluatie. Het project zal de in 2020 gestarte ontwikkeling van het weerbare teeltsysteem voor de zandgronden in de aflopende PPS AoZ (LWV19093) doorzetten en tot een succes te maken. Een succes in termen van weerbaarheid tegen ziekten, plagen en onkruiden, gewasbeschermingsmiddelengebruik, impact op milieu en economische volhoudbaarheid. Daarnaast heeft het aflopende onderzoek verschillende knelpunten aan het licht gebracht, welke een weerbare en levensvatbare akkerbouw op zandgronden nu nog in de weg staan. Deze knelpunten worden in dit project middels deelonderzoeken geadresseerd.
Het project is verdeeld in acht werkpakketten, die zich richten op de ontwikkeling van een weerbaar teeltsysteem op basis van ICM, het vaststellen van actie- en schadedrempels voor verschillende (boven- en ondergrondse) ziekten en plagen, de ontwikkeling van strategieën voor gerichte bestrijding en de evaluatie van economische, milieu- en biodiversiteitseffecten. In het werkpakket Communicatie en kennisdeling worden deze bevindingen gedeeld met gebruikers, partners en vindt kennisuitwisseling met andere projecten plaats. Deze PPS vormt ook een spin in het web met andere gerelateerde projecten; er vindt kennisuitwisseling plaats, waar mogelijk worden resultaten in WP1 benut en vindt intensieve samenwerking plaats (PPS Gewasresten, LWV23071).