
Project
LWV23106 Personal PROtein digestion & Uptake, influence of the fooD matrix (PROUD) - BO-62-001-031
De opkomst van alternatieve eiwitbronnen en de toepassing daarvan in diverse productcategorieën heeft voordelen voor duurzaamheid, maar de potentiële effecten op de gezondheid worden nog slecht begrepen. Met de komst van nieuwe ingrediënten, voedingsproducten en verwerkingstechnologieën is er behoefte aan onderzoek om optimale voedingswaarde te garanderen. Tot nu toe hebben klinische onderzoeken naar de kwaliteit van nieuwe eiwitbronnen zich grotendeels gericht op pure eiwitingrediënten, terwijl de vertering en opname van voedingseiwitten wordt beïnvloed door de samenstelling van het voedsel, de matrix en de verwerkingsgeschiedenis. Vertering en kwaliteit worden bijna altijd gecommuniceerd als een populatiegemiddelde, terwijl recente bevindingen van WUR significante variabiliteit in eiwit vertering en opname tussen gezonde volwassen individuen laten.
Bij oudere consumenten wordt een lagere en nog grotere variabiliteit in verteringsvermogen verondersteld. Het doel van dit project is om meer inzicht te krijgen in de invloed van de samenstelling en verwerking van voedingsmiddelen op de verteerbaarheid van eiwitten en om de interpersoonlijke variatie in aminozuuropname te bestuderen.
PROUD-project heeft als doel om de effecten van de voedingsmatrix, formulering en gerelateerde voedselverwerking op eiwitverteerbaarheid te onderzoeken door een combinatie van in vitro en in vivo studies. Daarbij zal ook aandacht besteed worden aan de interpersoonlijke variatie in eiwitvertering en opname capaciteit. Op basis van een recent ontwikkeld in-vitromodel zal het effect van de eiwitbron, voedselmatrix, toegevoegde voedingsingrediënten en voedselverwerkingsomstandigheden worden bestudeerd. De in-vitromethode kan veel factoren evalueren, zoals de invloed van de bron, het effect van nat of droog verhitten, interacties tussen ingrediënten, toevoeging van vet en koolhydraten, texturisatietechnologieën etc. Deze factoren zullen bestudeerd worden aan de hand van specifieke productreeksen die geselecteerd worden op basis van hypotheses en gegenereerd worden als bijdrage in natura door de industriële partners binnen het consortium. De in vitro resultaten zullen de selectie van producten sturen die bestudeerd zullen worden in klinische cross-over testen op mensen. Deze testen bij mensen zijn gebaseerd op postprandiale aminozuurkinetiek die wordt geanalyseerd na een eenmalige inname van het testproduct. De proeven bij mensen zullen de invloed van voedselprocessen en matrix op de vertering en absorptie aantonen en de in-vitromethode valideren. Bovendien zullen deze proeven bij mensen de interpersoonlijke variatie in aminozuuropname identificeren en bepalen of bij sommige proefpersonen de eiwitvertering en -absorptie herhaaldelijk laag is, of dat de verteringscapaciteit afhankelijk is van de eiwitbron, toegepaste processen of voedselmatrix.
Het onderzoek zal leiden tot nieuwe inzichten die de ontwikkeling ondersteunen van nutritionele alternatieve duurzame producten die de hele bevolking kunnen helpen om aan adequate aminozuur opname te komen, inclusief dat deel van de bevolking met een minder efficiente vertering en opname, zoals kwetsbare groepen en oudere consumenten.
Deelnemende instelling(en) en partner(s) buiten Wageningen Research: Griffith Foods, Mondelez, Redefine Meat