Project

LWV23110 BioMicro – bioavailability of micronutrients from end products - BO-62-001-028

Micronutriënten (vitaminen en mineralen) zijn belangrijk voor het behoud van de gezondheid, zoals blijkt uit de vele onderbouwde gezondheidsclaims. Gebrek aan micronutriënten is een wereldwijd probleem voor de volksgezondheid. Bovendien kan de huidige overgang naar een meer duurzaam dieet en een circulair voedselsysteem leiden tot een lagere inname van micronutriënten. Ondanks de verrijking van sommige vlees- en zuivelvervangers met ijzer, calcium of vitamin B12 wordt er relatief weinig aandacht besteed aan de biologische beschikbaarheid van micronutriënten, die bepalend zijn voor de opname door het lichaam en het vermogen om bij te dragen aan de gezondheid.

Het meten van de biobeschikbaarheid van voedingsstoffen bij mensen is invasief en duur, daarom is er behoefte aan fysiologisch relevante preklinische onderzoeksmodellen. Dergelijke modellen zouden een snellere en goedkopere screening van producten en ingrediënten mogelijk maken om de productontwikkeling te sturen naar producten die optimaal bijdragen aan de gezondheid.

Dit project zal zich richten op de ontwikkeling van een in vitro model om de biobeschikbaarheid te bestuderen van een breed spectrum van micronutriënten in plantaardige alternatieven en basisvoedingsmiddelen, waaronder vlees- en visalternatieven, dranken en noedels. Het in vitro model gaat verder dan het Europese consensusprotocol voor de simulatie van vertering (INFOGEST) en zal darmcelmodellen gebruiken om de opname en het transport van micronutriënten te evalueren. Deze methoden zullen worden gecombineerd met analytische technieken om de mineralen (ICP-OES en/of ICP-MS) en vitaminen (UPLC-MS) te kwantificeren die binnen dit project zullen worden geoptimaliseerd. Verschillende vormen van micronutriënten, verschillende toegevoegde ingrediënten, potentiële mineraal opname versterkende (vitamine C) en remmende factoren (bijv. fytaat) en verwerkingsmethoden (bijv. verhitting, texturisatie) zullen worden geëvalueerd. Uiteindelijk zal het in vitro model voedselfabrikanten ondersteunen bij het ontwikkelen van voedingsmiddelen met betere micronutriënt eigenschappen die zullen bijdrage aan een afname van micronutriënten tekorten in de bevolking en tevens bijdragen aan de overgang naar een duurzaam, circulair voedselsysteem.

Partners: het project wordt uitgevoerd door Wageningen Universiteit & Research in samenwerking met dsm-firmenich, Unilever, Samyang Foods en Anibiome.

Publicaties