Project

LWV23129 Impactanalyse gecombineerde blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen voor risicobewaking voor en door de sector - BO-64-001-042

Resten van gewasbeschermingsmiddelen die zijn gebruikt tijdens de teelt van grondstoffen kunnen achterblijven op voedingsproducten. Consumenten worden via hun voedsel blootgesteld aan deze resten. Vaak gaat het om een gecombineerde blootstelling aan meerdere middelen: producten kunnen resten van meerdere middelen bevatten en iemand eet dagelijks meerdere producten. Door gecombineerde blootstelling kunnen schadelijke effecten van stoffen worden versterkt. Hierover wordt regelmatig bericht in de media, met twijfel over de voedselveiligheid bij de consument als gevolg.

Op nationaal en Europees niveau is veel aandacht voor de modellering van risico’s door gecombineerde blootstelling aan resten van gewasbeschermingsmiddelen. Hiervoor zijn methoden ontwikkeld door RIVM en EFSA (Europese autoriteit voor voedselveiligheid), en deze zijn in samenwerking met Wageningen Research geïmplementeerd in het modellenplatform MCRA. MCRA zal gradueel geïmplementeerd worden door de Europese Commissie in wettelijke beoordeling. De methoden zijn grotendeels beschikbaar, maar zullen nog verdere ontwikkeling nodig hebben. De Nederlandse voedingsmiddelensectoren willen proactief ervaring opdoen met de methoden en inzicht krijgen in de impact van gecombineerde blootstelling via haar producten. Huidige procedures voor veiligheidsborging in de sector vinden namelijk plaats per individuele stof. Met kennis over gecombineerde blootstelling kunnen bedrijfsmaatregelen worden getroffen in het kader van het overheidsbeleid om risico’s van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te verminderen.

 Voor het operationaliseren van de door EFSA en RIVM ontwikkelde methoden in de private sector is toegang tot data en kennisontwikkeling binnen de sector van groot belang. Directe toegang tot MCRA is momenteel niet mogelijk door de onafhankelijke positie van EFSA en RIVM. In dit project wordt een software tool ontwikkeld die een interface biedt tussen relevante data uit de voedingsmiddelensectoren en de MCRA implementatie van de nieuwe methoden. Zo kunnen berekeningen eenvoudig worden uitgevoerd en inzichtelijke presentaties van de resultaten worden gegenereerd, zelfstandig door de sectoren binnen de eigen situatie en eventueel aangepast aan de behoeften van de sectoren (bijvoorbeeld presentatie en analyses van beoordelingen in de tijd). Het project verschaft de sectoren hiermee kennis en middelen voor het borgen van voedselveiligheid ten aanzien van gecombineerde blootstelling aan resten van gewasbeschermingsmiddelen.

Publicaties