
Project
Meting voedselverliezen primaire sector
Door allerlei wettelijke, commerciële en natuurlijke oorzaken bereikt een aanzienlijk deel van het geproduceerde voedsel nooit de voedselketen, resulterend in verliezen op het land en ter water. Methodes om deze voedselverliezen en de oorzaken ervan goed in kaart te krijgen zijn nog onvoldoende ontwikkeld. Hierdoor blijven deze verliezen grotendeels buiten beeld van de Nederlandse overheid en is de primaire sector onvoldoende betrokken bij de Nederlandse agenda om voedselverspilling te verminderen.
Het insluiten van deze sector in huidige monitoringsinspanning geeft inzicht in de omvang van voedselverliezen in NL en verbeteringsmogelijkheden voor een meer duurzaam, circulair voedselsysteem. Onderliggend project richt zich op producten die klaar zijn voor consumptie of verwerking als levensmiddel (oogstbare producten en slachtrijpe dieren). Dit project richt zich op het bepalen van de omvang van voedselresten in de Nederlandse primaire sector, dit betreft veldresten en resten na sortering / bewaring. Het volume wordt gesplitst in bestemmingen volgens de richtlijnen van de EU over monitoring en registratie van voedselverspilling.