
Project
Netwerk Praktijkbedrijven: bedrijfsbegeleiding en communicatie
In 2030 dienen in de melkveehouderij de ammoniak- en methaanemissies fors gereduceerd te zijn. Wat zijn de leerpunten vanuit de uitvoeringspraktijk op zowel reductie-resultaatniveau (cijfers) als de inpasbaarheid van managementmaatregelen op een melkveebedrijf om 30% reductie op zowel NH3 als CH4 te bereiken. Beiden zijn nodig om de grote groep melkveehouders (80%) te laten bewegen.
Netwerk Praktijkbedrijven staat voor praktijkonderzoek. Melkveehouders en hun begeleiders werken samen met onderzoekers (respectievelijk delen C2a én C2b) aan het praktijkrijp maken van (combinaties) van CH4 en NH3 emissie - reducerende managementmaatregelen. Na 3,5 jaar uitvoering blijkt het samenbrengen van bestaande kennis (NH3) met kennis in voortdurende ontwikkeling (CH4), gecombineerd met de opzet van een nieuwe dataverzamel- en analysestructuur, veel op te leveren. Denk aan een routeplan met praktische handvatten, concepten zoals ‘Kuil van de Toekomst’ en veel inzichten op allerlei niveaus. Uitdagend blijf de integrale opgave. Is voldoende kennis op tijd voorhanden om daadwerkelijk beide doelen tegelijk te realiseren? Het is immers niet altijd een win-win situatie waarbij de deelnemers allemaal hun eigen (bedrijfs)omstandigheden hebben en afwegingen maken. Naast de cijfermatige monitoring wordt sinds 2024 bij de uitvoering meer en meer gekeken naar de gemaakte keuzes en achterliggende motivaties daarbij.
De aanpak bestaat uit het vervlechten van de praktijk van melkveehouders en begeleiders enerzijds, met onderzoekers met wetenschappelijke kennis anderzijds. Inhoudelijke uitkomsten zijn en worden via de betrokkenheid (en dataverzameling op verschillende niveaus) van (17) onderzoeks- en (22) demonstratiebedrijven én 65 ambassadeurs doorvertaald naar inhoudelijke leermodules.
In 2025 wordt meer aandacht besteed aan de ervaringen die opgedaan zijn door deelnemers met het inpassen van de maatregelen in hun bedrijfsvoering. Kan een inschatting van de adoptie van maatregelen gemaakt worden?
De beleidsmatige en sectorale belangstelling voor Netwerk Praktijkbedrijven neemt toe. In het werkplan 2025 wordt gekozen voor het consolideren van alle (tussen)uitkomsten, resultaten en producten van Netwerk Praktijkbedrijven. 2025 is het laatste jaar waarbinnen vol ingezet wordt op het reduceren van de CH4-emissies, mede aan de hand van de leertrajecten van de deelnemers zelf.