Project

Perfecte chrysant: Fossielvrij binnen een weerbaar teeltsysteem

Vanuit Kas als Energie is als ambitie geformuleerd dat belichte chrysan-tenteelt in de toekomst mogelijk moet zijn met een input van 100 kWh aan elektriciteit en 10 m3 aard-gas. Het is dus van belang om door het opzetten van vergelijkingsproeven een volgende stap te zetten richting maximale energiebesparing in combinatie met een optimaal teeltresultaat.

Het project ‘de Perfect chrysant’ loopt al enkele jaren om stappen te zetten richting een duurzaam en fossiel-vrij teeltconcept. In deze jaren is er veel kennis ontwik-keld over het telen met LED belichting in combinatie met intensief isoleren en ontvochtiging met terugwin-ning van latente warmte. Het afgelopen jaar is een nieuwe route ingeslagen waarbij het lichtniveau fors is verlaagd en de teelt energiezuiniger is geworden door te telen met lagere temperaturen. De praktijk heeft het afgelopen jaar ook niet stil gestaan en heeft fors investeert in LED belichting, schermen en ontvochtiging. Op veel bedrijven is dus een goede kasuitrusting aanwezig om op een zo energiezuinig mogelijke wijze te gaan telen. Voor een energiezuinige teelt blijft de teeltstrategie leidend om dit uit-eindelijk te gaan realiseren. Een simpele vuistregel die tot verdere besparing in de teelt moet gaan leiden is: ‘1% meer vocht is 1 m3 besparing’ jaarbasis, maar ook telen bij een lagere temperatuur en het efficiënt inzetten van LED belichting dragen bij aan verdere besparing. Tot nu toe was het bij de Perfecte Chrysant beperkt mogelijk om behandelingen te vergelijken terwijl voor verdere stappen vergelijking van effecten van temperatuur, RV of CO₂ bij verder gelijke omstandigheden gewenst zijn.

De doelstelling is verduurzamen van de chrysantenteelt door teelttechnisch de grenzen van minimale input op te zoeken. De nadruk ligt op het telen bij hogere luchtvochtigheden en lagere temperatuur voor energiebesparing en het minimaliseren van de CO2 input. Dit wordt toegepast in een teeltsitua-tie met dimbare LED belichting met dynamisch sturing van het licht voor het realiseren van de vast-gestelde lichtsom.

Publicaties