Project
Programma Bosbeheer en Revitalisering 2023-2027 3.3. Ontsluiting inventarisatie data van autochtone bomen en struiken
Het areaal aan autochtone bomen en struiken in Nederland wordt geschat op ca 3% (Van Kemenade & Maes). Het gaat veelal om zeer kleine populaties, relicten of enkel verspreidstaande individuen. Dit maakt veel autochtone populaties kwetsbaar. Behoud van autochtone populaties begint bij een goede inventarisatie. Het is vervolgens van belang dat beheerders bewust worden van het unieke materiaal in hun terreinen en hoe deze populaties het beste beheerd kunnen worden zodat behoud voor de lange termijn gegarandeerd is. Bestaande inventarisatiegegevens zijn momenteel onvoldoende bekend en ontsloten voor terreinbeheerders.
Hiervoor is het van belang om een een landsdekkend overzicht ten behoeve van de bescherming van in situ genenbronnen van bomen en struiken te ontwikkelen (LNV rapport Planten voor de toekomst). De kaartlaag van de Atlas van het landschappelijk groen erfgoed van Nederland uitgegeven door Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) biedt hiervoor een goede basis. Door deze laag verder te ontwikkelen kunnen achterliggende gegevens van inventarisaties ontsloten worden en wordt het mogelijk om toekomstige inventarisatiegegevens toe te voegen.
Voor onder meer de bossenstrategie is het van groot belang dat genetische bronnen van autochtone bomen en struiken voldoende beschermd worden en dat plantmateriaal uit deze bronnen voldoende beschikbaar is. Hiervoor is het van belang om een landsdekkend overzicht ten behoeve van de bescherming van in situ genenbronnen van bomen en struiken te ontwikkelen. Binnen dit project wordt de kaartlaag van de Atlas van het landschappelijk groen erfgoed verder ontwikkeld zodat belangrijke inventarisatie gegevens ontsloten kunnen worden.