Project

Raising awareness of a fossil free wardrobe at Dutch Design Week

Veel mensen zijn zich niet bewust van biobased materialen voor textieltoepassingen en de positieve voordelen ervan. Aangezien we allemaal consumenten zijn en kleding dragen, is het creëren van een fossielvrije garderobe een onderwerp waar we allemaal, zowel professionals als consumenten, een taak in hebben. Door deze innovatieve materialen zoals mycelium, ananas, wol, hennep en linnen aan de bezoekers te laten zien en te bespreken, willen we het bewustzijn vergroten en uiteindelijk natuurlijk de acceptatie door de consument beïnvloeden voor een eerlijkere, schonere en duurzamere industrie.

We stellen een 'fossielvrije garderobe' stand voor tijdens de Dutch Design Week (DDW, 19-27 oktober 2024) in Eindhoven om het bewustzijn te vergroten en bezoekers te informeren over biobased textiel. De stand is zo opgezet dat er een gevarieerde mix van materialen wordt gepresenteerd (bijv. schimmels/ananas), het productieproces zichtbaar is en de bezoekers feedback kunnen geven (via post-its of digitale middelen). Tijdens het geven van feedback kunnen experts in dialoog gaan met de individuen/groepen die de stand bezoeken. Daarnaast delen we een aantal haalbare oplossingen die we tijdens de co-creatiesessies in de Summer School (eerder dat jaar) hebben verzameld. Bezoekers kunnen stemmen welke oplossingen zij het meest aansprekend vinden. Dit maakt het mogelijk om vervolgvragen te stellen en te informeren over de uitdagingen die er nog zijn.

De DDW (Dutch Design Week) wordt bezocht door 350.000 bezoekers (bron: https://ddw.nl/nl/over-ddw). Niet iedereen zal onze stand kunnen bezoeken, maar het biedt een enorm potentieel om een aanzienlijk percentage van deze aantallen aan te trekken. We willen de bezoekers van onze stand bewust maken van de uitdagingen en behoeften van een fossielvrije garderobe. Daarnaast willen we leren van DDW bezoekers (uit de industrie, wetenschappers, studenten, consumenten en ontwerpers) over de mogelijkheden van het creƫren van een fossielvrije garderobe van innovatieve biobased textielmaterialen zoals schimmels/ananas en wol, linnen en hennep. Onder deze bezoekers bevinden zich waarschijnlijk wetenschappers, studenten, bedrijven en ontwerpers.

Publicaties