Project

(Re-)thinking soil law

De biodiversiteit van de bodem wordt nauwelijks beschermd door bestaande wettelijke kaders, en de huidige opzet van onze wettelijke systemen is slecht toegerust om om te gaan met de wetenschappelijke realiteit van het functioneren van bodemsystemen. Op ruimtelijke schaal bijvoorbeeld vormt de wettelijke bescherming van privé-eigendom en grondbezit een belemmering voor het behoud van ecosysteemdiensten op landschapsschaal. Op temporele schaal is de juridische focus op het bieden van oplossingen nadat bodems zijn vervuild of aangetast, niet geschikt om om te gaan met het feit dat het enkele minuten duurt om gezonde bodems te vervuilen, maar duizenden of tienduizenden jaren voordat gezonde bodems zich ontwikkelen.

Voortbouwend op bestaande inspanningen om een brug te slaan tussen bodemwetenschappen en juridische disciplines binnen de WUR Soil Taskforce, dient dit initiatief om de gezamenlijke leerinspanningen binnen de taskforce uit te breiden en te verdiepen om (opnieuw) na te denken over hoe effectieve bodemwetgeving eruit zou kunnen zien in het licht van recente vooruitgang in de bodemwetenschap. Het belang van deze inspanning is bijzonder tastbaar in het licht van de inspanningen om de bescherming van de bodem op EU-niveau wettelijk te verankeren door middel van het voorstel voor een richtlijn inzake bodemmonitoring en veerkracht, evenals de inspanningen van de FAO van de VN om de bodemwetgeving op mondiaal niveau in kaart te brengen en te analyseren door middel van hun 'Soil-lex'.

Door het blootleggen van de huidige uitdagingen in effectief bodembeheer door middel van een reeks interactieve, diepgaande workshops onder deskundigen, is ons doel zowel het identificeren van mismatches tussen hoe de wet werkt en hoe de bodem functioneert, als het zetten van de eerste stappen in de richting van het ontwikkelen van principes om dergelijke uitdagingen te overwinnen. Deze inspanning zal niet alleen de huidige hiaten aanwijzen, maar ook nieuwe perspectieven voor de toekomst bieden en op feiten gebaseerde argumenten aandragen over de juiste schaal voor bodemgerelateerde wetgeving en beleid.

De synthese van onze bevindingen zal uitmonden in een agenderend wetenschappelijk artikel, dat inzicht biedt in het verleden, heden en de toekomst van door de bodemwetenschap ondersteunde bodemgezondheidswetten, samen met een toegankelijk boekje dat dient om dit debat te openen tussen en tussen wetenschappelijke, beleidsmatige en maatschappelijke gemeenschappen om wederzijds leren en discussie te bevorderen ten gunste van op feiten gebaseerde toekomstige wetgeving.

Publicaties