Project

Resonate

RESONATE richt zich op het zeer urgent aanpassen van het Europese en Nederlandse bosbeheer aan klimaatinvloeden. Boseigenaren in Europa erkennen dat klimaatverandering hun bossen beïnvloedt, maar slechts 1/3 meldt dat ze hun beheerpraktijken al hadden aangepast. In Midden-Europa en in Nederland neemt de sterfte in bossen snel toe door droogte en schorskevers.

RESONATE zal zowel het wetenschappelijk als praktisch inzicht vergroten over hoe de veerkracht van de Europese bossen kan worden verbeterd, zowel op korte als op lange termijn, en hoe besluitvorming kan worden ondersteund voor actieve verbetering van de veerkracht, zowel in het bos, maar ook in de commerciële houtketen. We zullen operationele richtlijnen ontwikkelen voor het meten en evalueren van veerkracht. Vervolgens zullen we in 20 voorbeeldgevallen (waardeketens op Europees, nationaal en regionaal niveau) de drivers van de veerkracht van de bos-waardeketen identificeren.

Casestudies liggen niet in Nederland, maar de kennis die wordt opgedaan in het buitenland is zeer relevant voor Nederland. Bijvoorbeeld de cases in Duitsland, Finland en Tsjechië zijn door hun bosbeheer en de mate van sterfte van grote invloed op de Nederlandse commerciële houtmarkt. Nederland is namelijk een grote houtimporteur uit deze gebieden. Nu Nederland meer wil bouwen met hout is de verwachting dat uit deze gebieden juist meer hout nodig is, maar het is de vraag of dat lukt (zie hieronder ‘relevantie’). Vervolgens zullen we beleidsmakers informeren over de veerkracht van de houtvraag via een 'veerkrachtladder' over het vermogen van boseigenaren om zich aan te passen aan klimaatverandering, in een intensief proces van belanghebbenden, waarbij het bewustzijn wordt vergroot. Tot slot ontwikkelen we weerbaarheidsmodules voor universitaire opleidingen en praktijkgericht materiaal.

Publicaties