Project
Risicogebaseerde monitoring
Tegenwoordig is de monitoring steeds meer risicogestuurd. Dit betekent dat bemonstering van producten en ingrediënten op voedselveiligheidsgevaren gericht moet zijn op die producten en gevaren die de meeste risico’s voor mens en dier met zich meebrengen. Er zijn methoden nodig die gebruikt kunnen worden om zo’n risicogebaseerd monitoringsprogramma op te stellen.
In een eerder project is een methodiek ontwikkeld die het mogelijk maakt om product-gevaar combinaties te prioriteren o.b.v. het voorkomen van het gevaar in levensmiddelen en diervoeder, de consumptie hiervan door mens en dier en de mogelijke toxicologische gevolgen daarvan. Deze methode is destijds getest op een casestudie m.b.t. zware metalen en mycotoxinen in granen. Het doel van dit project is het verder valideren van de ontwikkelde methode door het testen in 1 of meer andere cases. Het project start met een selectie van product- en gevaargroepen. Vervolgens zullen de benodigde gegevens verzameld worden en kunnen de product-gevaarcombinaties doorgerekend worden m.b.v. de eerdere ontwikkelde methode. Hieruit volgt een prioritering die gebruikt kan worden als input voor het ontwikkelen van een risicogebaseerde monitoring. Deze validatie zal laten zien in hoeverre de ontwikkelde methodiek breed in te zetten is.