Project

Risicomanagement bij klimaatverandering

Klimaatverandering treft de landbouw direct, waarbij boeren vaak ad-hoc reageren. Dit onderzoek bereidt boeren voor door klimaatrisico's te begrijpen en om te zetten in kansen via risicomanagement, boerentools en begeleiding. WPR ondersteunt het SIA-project vanuit het groene beroepsonderwijs met kennis over klimaatadaptatie in de Open Teelten.

Het effect van klimaatverandering is momenteel actueel voor de landbouwsector. Droogte, temperatuurstijging, stijging van de zeespiegel, overstromingen en late voorjaarsvorst hebben aanzienlijke gevolgen voor de landbouw. In veel gevallen reageren agrarische ondernemers ad-hoc op deze klimaatveranderingseffecten, met focus op het oplossen van problemen op hun eigen bedrijf, wanneer die zich voordoen.

Om beter voorbereid te zijn op de impact van klimaatverandering en om potentiële risico's om te zetten in kansen, is het van belang dat agrarische ondernemers zich bewust worden van de klimaatrisico’s door te handelen vanuit een langetermijnvisie. De kernvraag van het onderzoeksproject luidt als volgt: "Hoe kunnen ondernemers een duidelijker beeld krijgen van de klimaatrisico's voor hun eigen bedrijf en welke mogelijkheden hebben zij om deze risico's te beperken, rekening houdend met andere vraagstukken op het gebied van transitie?"

De hoofdvraag is onderverdeeld in drie subvragen met bijbehorende werkpakketten. Het eerste werkpakket richt zich op risicomanagement op bedrijfsniveau, in de keten en in de bredere regio. Het tweede werkpakket ontwikkelt tools en middelen om agrariërs handelingsperspectieven te bieden bij de aanpak van klimaatverandering. Het derde werkpakket analyseert de effectieve begeleiding van agrarische ondernemers in het aanpassingsproces.

Om de relevantie van de projectresultaten voor de praktijk te waarborgen, verzamelen we vanaf het begin praktijkvoorbeelden en werken we nauw samen met agrarische ondernemers. Bovendien maken we gebruik van bestaande bedrijfsnetwerken, het Groen Kennisnet-platform en diverse tools.

Het doel is om crisismanagement in de praktijk te vervangen door proactief risicomanagement. Daarnaast zal het project waardevolle input leveren voor het groene beroepsonderwijs. WPR levert achtergrondkennis (inschatting van risico’s, klimaatmaatregelen, ontsluiting van recente onderzoeksresultaten omtrent gewas, bodem en klimaat) en denkt mee in de ontwikkeling van de tools en biedt ervaring omtrent het co-ontwerpen en testen van prototypes en de kennisverspreiding. Daarnaast maakt WPR links met WLR voor kennis van graslandmanagement en dierenwelzijn.

Publicaties