
Project
Sababank: Haaien (inc. Yarari)
Koraalriffen en haaien staan ernstig onder druk. Aan koraalrif geassocieerde haaiensoorten spelen een belangrijke rol als toppredator, bio-indicator en als attractie voor de toeristische duiksector. Om habitatgebruik, verbinding tussen riffen en effectiviteit van MPAs (Marine Protected Areas) te kunnen onderzoeken wordt zenderonderzoek bij de bovenwindse eilanden (2015-2024) en BRUV (Baited Remote Underwater Video) onderzoek bij alle Caribische eilanden in de Nederlandse Cariben uitgevoerd. De BRUV data van 2012-2017 kunnen worden vergeleken met de data van 2024-2025, om de effectiviteit van de MPAs te evalueren, en veranderingen in gedrag en habitatgebruik i.r.t. habitatveranderingen (klimaat) te detecteren.
Dit project richt zich op het onderzoeken van habitatgebruik en bewegingspatronen van aan koraalrif geassocieerde haaiensoorten in Caribische delen van het Nederlands Koninkrijk. Het huidige operationele netwerk aan detectiestations is nog in bedrijf in samenwerking met de lokale natuur NGOs. Er zijn gedurende 2014-2024 in totaal 100 haaien gezenderd van verschillende soorten (Caribische rifhaai, verpleegsterhaai, zijdehaai en tijgerhaai), waarvan een deel van de zendertjes nog tot 2027 actief zijn. Voor soorten waarvan nog maar lage aantallen gezenderd zijn, worden nog aanvullende dieren gezenderd. Er wordt samengewerkt met de lokale NGO’s, parkmanagers en dive/tour operators. Verder zijn er Baited Remote Underwater Video (BRUV) Surveys van 2012-2017 bij alle zes eilanden en op de Sababank uitgevoerd en deze data kan worden vergeleken met een BRUV studie uit 2024-2025 (i.s.m. Global Finprint waarvan de gegevens half 2025 beschikbaar komen voor dit BO onderzoek). De gegevens en nieuw opgedane kennis worden gebruikt om de status van koraalriffen en visserij vast te stellen, te bepalen wat de belangrijkste (sleutel)habitats (zowel ‘nurseries’ als foerageergebieden) zijn, verschillende beschermingszones (lokale Marine Parks, YARARI) te evalueren en het draagvlak voor bescherming van haaien verder te vergroten.
Publicaties
-
Diversity, abundance, distribution and habitat use of reef-associated sharks in the Dutch Caribbean : Field studies using Baited Remote Underwater Video (BRUV) and acoustic telemetry ; as part of the DCNA ‘Save Our Sharks’ project (Nationale Postcode Loterij)
IJmuiden: Wageningen Marine Research (Wageningen Marine Research report C105/18) -
At least ten reef-associated shark species in the Dutch Caribbean
-
Tracking sharks around Sint Maarten
-
Global status and conservation potential of reef sharks
Nature (2020), Volume: 583 - ISSN 0028-0836 - p. 801-806. -
Rifhaaien verhuizen tijdens hun leven
-
Distribution and ontogenetic habitat shifts of reef-associated shark species in the northeastern Caribbean
Marine Ecology Progress Series (2021), Volume: 665 - ISSN 0171-8630 - p. 145-158.