Project
Samen meten aan stikstof
Dit onderzoek beoogt het draagvlak voor ammoniakmetingen onder veehouders te versterken en hen handelingsperspectief te bieden om via hun management te sturen op emissies. Er wordt een stapsgewijze aanpak voorgesteld, waarbij het visualiseren van de emissies in de stal de eerste stap is.
Er wordt samenwerking gezocht met een cluster van praktijkbedrijven (minimaal tien) rondom een centrale locatie. Daartoe zullen deze bedrijven individueel benaderd worden, om interesse en behoeftes op het gebied van stikstof te peilen. Hieruit kunnen onderzoeksvragen geprioriteerd worden, en reeds aanwezige kennis en kunde gedeeld. Gaandeweg zou dit moeten resulteren in een gebiedsgerichte aanpak, waarin iedereen de mogelijkheid heeft op een bij zijn/haar bedrijf passende wijze betrokken te zijn. In eerste instantie betreft het één gebied, dat via mond-tot-mondreclame geleidelijk uit te breiden is naar andere gebieden met verschillende karakteristieken qua huisvesting, omgeving en/of grondsoort.
In dit voorstel wordt een gezamenlijke betrokkenheid van agrarisch ondernemers en onderzoekers gedurende het hele onderzoekstraject gerealiseerd. Hierin staat het samen leren van stikstofmetingen en technieken centraal. Momenteel ontbreken de tools om emissies direct op het bedrijf inzichtelijk te maken nog. Daarom zal hiermee gestart worden, waarbij routines steeds verder uitgebouwd worden en verbreed van de stal naar het land. Hierbij zal afstemming gezocht worden met leveranciers en ontwikkelaars, om ook hen hierin mee te nemen. Dit geeft mogelijk meer inzicht in effecten van management op ammoniakemissies in de stalperiode door bronmaatregelen zoals een lager eiwitgehalte in het rantsoen (ruw- en krachtvoer) en daardoor een lagere TAN-excretie. Daarbij is tevens goede informatie over de beweidingsuren vereist.