Project

Satellietdata voor gereduceerde grondbewerking als GLB eco-activiteit

Gereduceerde grondbewerking (maximaal 15cm) kan in de eco-regeling van het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid - Nationaal Strategisch Plan worden meegenomen als nieuwe eco-activiteit. Met satellietdata en slimme algoritmes zal worden onderzocht of gereduceerde grondbewerking te onderscheiden is van traditioneel ploegen om boeren te belonen voor het behouden van een gezonde bodem.

In het GLB-NSP (Nationaal Strategisch Plan) is de doorontwikkeling van de eco-regeling opgenomen, inclusief het toevoegen van nieuwe eco-activiteiten de komende jaren. Zoals beschreven in de Kamerbrief over de appreciatie observaties Europese Commissie GLB-NSP onderzoekt het ministerie van LVVN of gereduceerde grondbewerking aan de eco-regeling toegevoegd kan worden per 2026. Gereduceerde grondbewerking dient te leiden tot een gezonde bodem doordat het leidt tot een lagere afbraaksnelheid van organisch stof, het behoud van bodemleven, een betere beworteling en sparing van de bodemstructuur (poriƫn, aggregaten). Een gezonde bodem heeft o.a. een positief effect op de waterhuishouding en het klimaat, verkleint stikstofverliezen, leidt tot een verbetering van de biodiversiteit en een betere bodemstructuur, terwijl de opbrengsten niet significant verschillen. Het gaat om circa een-derde van het Nederlandse landbouwareaal. Door gereduceerde grondbewerking als eco-activiteit toe te voegen, kan de activiteit worden gestimuleerd en kunnen boeren worden beloond.

Bij gereduceerde grondbewerking wordt de grond niet meer bewerkt dan nodig om het gewas te telen. De toplaag (tot maximaal 15 cm) mag worden geploegd of gespit, maar de onderlaag (vanaf 15 cm) niet.

In dit project wordt onderzocht hoe Sentinel-1 (Radar) en Sentinel-2 (Multispectraal) satellietdata kan worden ingezet om gereduceerde grondbewerking te monitoren en te onderscheiden van (traditioneel) ploegen. Dit zal worden gedaan aan de hand van dataverzameling waar ploegen en gereduceerde grondbewerking plaats heeft gevonden en die data te gebruiken als ground-truth (gt) training om te classificeren in gereduceerde grondbewerking, ploegen of niet ploegen. Bij voldoende gt-data is de hypothese dat de signalen van de satellietdata voldoende beeld moeten geven van de soort grondbewerking.

Publicaties